Model 3f kompenzace pro laboratorní výuku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Teoretická část práce popisuje problematiku kompenzace účiníku. V práci jsou popsány metody i jednotlivá provedení kompenzačních jednotek, od rotačních kompenzátorů, až po dnes používané hrazené kompenzační sekce a aktivní filtry. Je popsán rovněž vliv zpracování a eliminace vyšších harmonických vyskytujících se v kompenzovaných obvodech. Dále jsou uvedeny jednoduché fázorové diagramy a příslušné vztahy. V části praktické je využito těchto předpokladů k vytvoření laboratorních úloh. Jednotlivá řešení konkrétních praktických zadání objasňují význam kompenzace jalového výkonu i s využitím sofistikovaných, používaných kompenzačních prvků, např. regulátorů jalového výkonu. Je zohledněno i nejjednodušší možné kompenzování účiníku, a to pomocí manuálního spínání jednotlivých kondenzátorových baterií.
The aim is to describe the issue of compensation factor. The thesis describes the methods and individual implementation of compensation unit from rotating compensators, used until now protected compensation section and active filters. It also describes the influence of processing and elimination of higher harmonics present in the compensated circuits. The following are simple phasor diagrams and relevant patterns. The practical part shows these preconditions used to create laboratory exercises. Individual solve specific practical task illustrate the importance of reactive power compensation is using sophisticated, compensation elements used, for example, reactive power regulators. It reflected the simplest possible compensation the power factor, using the manual switching of capacitor banks.
Description
Citation
PLUCNARA, R. Model 3f kompenzace pro laboratorní výuku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Student seznámil komisi se svou prací na téma Model 3f kompenzace pro laboratorní výuku. K práci má vedoucí práce mnoho výtek, jak k věcnému zpracování práce, tak ke grafické stránce. Oponent poukazuje na nízkou grafickou a formální úpravu práce a faktické chyby v práci, včetně nedostatečných citací některých částí práce a chybějících citací u doslovných převzetí částí textu. Student odpověděl na otázky a výtky oponenta. Doplňující otázky pokládal doc. Drápela a zároveň prováděl korekce odpovědí studenta a poukazoval na další faktické chyby v práci. Student v rámci svých odpovědí projevil dílčí nezlosti z oblasti výpočtů 3f výkonů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO