Biomasa v systémech zásobování teplem měst a obcí - II

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá centralizovaným zásobováním teplem v systémech měst a obcí. Představuje systém zásobování teplem, uvádí historii centralizovaného zásobování teplem v ČR, rozdělenou do několika charakteristických období a výhled do budoucna. V další kapitole se zabývá rozdělením a popisem tepelných zdrojů. Jsou zde uvedeny statistiky ve využívání systémů centralizovaného zásobování teplem v ČR a Evropských státech. Velká část práce je věnována palivům používaným ve zdrojích tepla a jejich rozdělení. Hlavní důraz je kladen na biomasu, jsou popsány všechny její důležité parametry, její druhy, způsoby zpracování a využití k získávání tepla. Dále se práce zabývá technologií kogenerace, která využívá společné výroby tepelné a elektrické energie, jsou uvedeny její hlavní výhody a popsána technologie trigenerace. Závěrečná část práce je věnována finanční stránce systémů zásobování teplem. Jsou uvedeny příklady efektivních realizovaných projektů, uveden příklad teplárny s velmi krátkou dobou návratnosti investic a závěrečné zhodnocení ekonomické a technologické náročnosti nových i stávajících systémů zásobování teplem.
The work deals with district heating systems in towns and villages. It presents the heating supply system, features the history of district heating in the Czech Republic, divided into several characteristic periods and future outlook. The next chapter deals with the division and a description of heat sources. There are statistics shown in the use of district heating systems in the Czech Republic and European countries. A large part of the work is devoted to fuels used in heat sources and their distribution. The main emphasis is put on biomass, there are described all the important parameters, and its species, methods of processing and utilization for getting the heat. The work is concerned with cogeneration technology, which uses the joint production of heat and electricity, there are listed its main advantages and described trigeneration technology. The final part is devoted to the financial aspect of district heating systems. There are listed examples of effective projects, given the example of heat station with a very short period of return of investment and a final assessment of the economic and technological performance of new and existing district heating systems.
Description
Citation
TOMŠŮ, O. Biomasa v systémech zásobování teplem měst a obcí - II [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
RNDr. Petr Žaloudík, CSc. (předseda) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (člen) Ing. Radek Dvořák, Ph.D. (člen) Ing. Vít Kermes, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-12
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO