Optovláknový zdroj laserového záření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá parametry a vlastnostmi elektromagnetické vlny, jejím šířením v prostředí a poté v optických vláknech, stejně tak optickými vlákny samotnými. Je zde popsán princip laserových zdrojů a problematika navazování optického výkonu do optického vlákna. Dále je popsána funkce laserových diod, požadavky na jejich napájení a chlazení. Je navrženo blokové schéma optovláknového zdroje laserového záření a obvodové řešení jednotlivých bloků s ohledem na parametry a citlivost použité laserové diody. Je řešena ochrana laserové diody a vysokofrekvenční modulace optického výkonu. Následně je provedena konstrukce jednotlivých bloků a ověřována správná funkce konstrukčního řešení.
This master’s thesis deals with parameters and properties of electromagnetic wave, its spread in environment and then in optical fiber, as well with optical fibers. Principle of laser sources and a issues of coupling a optical performance into optical fiber are described here. Next a function of laser diodes, power and cooling requirements are described. A block diagram of fiber optic source of laser radiation is designed as well as a circuit solution of every single block with respecting of parameters and sensitivity of used laser diode. The protection of laser diode and high-frequency modulation of optical power are solved. Subsequently the construction of every single block was done and the right function of constructional solution was tested.
Description
Citation
FUČÍK, M. Optovláknový zdroj laserového záření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (předseda) prof. Ing. Roman Maršálek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Puskely, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucie Hudcová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Dušan Kocur, CSc. (člen) prof. Ing. Čestmír Vlček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO