Kotle malých výkonů jako zdroje pro rodinné domy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V práci jsou shrnuty základní parametry kotlů s malým výkonem, určené k použití v rodinných domech. Kotle jsou rozděleny do kapitol dle používaného paliva (plyn, pevné palivo, kapalné palivo, biomasa, pelety …). U každého kotle jsou uvedeny základní charakteristiky, rozměry, způsob upevnění na stěnu/zem, zda je integrován ohřev TV. Také je charakterizováno připojení kotle k otopné soustavě, tj. požadavky na kouřovod, velikost a umístění přívodu vody na vytápění. V další části je posouzení ekonomických a ekologických aspektů kotlů. Z ekonomického hlediska se zaměříme na spotřebu paliva. Z ekologického hlavně na poměr výhřevnosti paliv a škodlivých látek vypouštěných do ovzduší.
The paper summarizes the basic parameters of boilers with low power for use in family homes. The boilers are divided into chapters according to the used fuel (gas, solid fuels, liquid fuels, biomass, pellets...). For each boiler there are basic characteristics, dimensions, methods of attachment to the wall or floor and if hot water heating is integrated. It is also characterized by a boiler heating system, i.e. the flue requirements, size and location of the water supply for heating. In another part there is an assessment of economic and environmental aspects of boilers. From an economic perspective I focus on a fuel economy and from an ecological mainly on the ratio of fuel efficiency and pollutants emitted into the air.
Description
Citation
STUDNICKI, J. Kotle malých výkonů jako zdroje pro rodinné domy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Hejčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Doc. Ing. Štetina. Ph.D. : Aké kotle poznáte z hľadiska odvodu spalin? Je možné 25kW kotol vyústiť (komín) na strechu domu? Doc. Ing. Katolický, Ph.D. : Ako zabezpečiť optimálny chod kotla pri jeho aplikácii do nízkoenergetického domu, teda pri nízkom požadovanom výkone? Doc. Ing. Jaroš, Dr. : Prípomienky k formálnej stránke práce. K akým záverom ste sa dopracoval v otázkach ekologie a ekonomie zdrojov tepla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO