Výroba součástí pro 3D tiskárnu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předkládaná bakalářská práce se zabývá problematikou návrhu technologie výroby zvolených dílů pro 3D tiskárnu z vybraného materiálu obráběním. Cílem práce je navrhnout vhodný výrobní postup, příprava polotovarů, výběr řezných nástrojů, zhotovení technické dokumentace pro přípravu NC programu s použitím CAD/CAM softwaru a zhodnocení, z hlediska technického a ekonomického, vhodnost vybraného způsobu výroby.
This bachelor thesis deals with problems of design technology of selected parts of a 3D printer from selected material machining. The goal is to design a suitable manufacturing processes, preparation of semi-finished products, choice of cutting instruments, production of technical documentation for creating NC program with using CAD / CAM software and evaluation of technical and economic point of view, the suitability of the method of production.
Description
Citation
JAVOREK, V. Výroba součástí pro 3D tiskárnu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Pavel Bach, CSc. (předseda) prof. Ing. Františka Pešlová, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Ivan Dvořák, CSc. (člen) Ing. Aleš Polzer, Ph.D. (člen) Ing. Oskar Zemčík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ladislav Čelko, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. V závěru uvádíte, že zvolený materiál „dosahuje dobré mechanické vlastnosti“. Uveďte, jaké jsou mechanické požadavky na zvolený díl a na základě čeho byly tyto vlastnosti hodnoceny. 2. Popište úpravy provedené na díle č. 1 na str. 16 a důvody, proč bylo nutné přistoupit ke změnám, které nejsou z obrázku patrné. 3. V operační návodce č. 1 na str. 26 uvádíte strojní časy pro obrábění čela obrobku 1,211 minut. Uvedený vypočtený čas však neodpovídá řezným podmínkám a typu použitého řezného nástroje. Můžete demonstrovat postup výpočtu včetně dosazení použitých hodnot pro zvolený nástroj a použité řezné podmínky? (Stejná zásadní chyba se opakuje prakticky ve všech výpočtech tas.) 4. Na str. 20 je navržen způsob upínání součástí pomoci klínového upínače. Můžete znázornit konkrétní způsob upínání 1ks dílu č. 1, dle schématu na str. 7 přímo na stůl? Bylo by reálné při upínání na stůl vrtat otvory dle návodky č.3 na str. 28? 5. Proč nebylo provedeno technicko ekonomické hodnocení pro ostatní zvolené součásti avizované v úvodu práce („možnosti výroby důležitých dílů pro dané zařízení“), kdy na str. 16 jsou tyto části zredukovány na dvě a následně je provedeno vyhodnocení pouze pro jednu součástku? V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: Proč má dojít k náhradě slitinovou upínkou oproti plastovému dílu z ABS. Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO