Automatická detekce mikroaneurizmat ve snímcích sítnice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diabetická retinopatie je závažná komplikace diabetu mellitus. Vzniká jako důsledek celkového poškození cév při hyperglykemii a je jednou z hlavních příčin slepoty. Prvními klinicky prokazatelnými projevy diabetické retinopatie jsou mikroaneurysmata. Úkolem této bakalářské práce je navrhnout a realizovat detektor mikroaneurysmat ve snímcích sítnice. Teoretická část práce popisuje anatomii oka, diabetickou retinopatii a některé již existující metody detekce. Dále je popsána realizovaná metoda a zhodnoceny výsledky detekce.
Diabetic retinopathy is a serious complication of diabetes mellitus. It develops as a result of total damage of vessels caused by hyperglycemia and it is one of major causes of blindness. The microaneurysms are the first clinically observed pathologies of diabetic retinopathy. The aim of this bachelor thesis is to propose and to implement an automated microaneurysm detector. Teoretical part describes the eye anatomy, diabetic retinopathy and some existing methods of automated detection. Next the implemented solution is described and the results of the detectin are evaluated.
Description
Citation
KLÍMOVÁ, M. Automatická detekce mikroaneurizmat ve snímcích sítnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (místopředseda) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen) Mgr. Daniel Vlk, CSc. (člen) doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Maděránková položila otázku jak byly získány informace o polohách mikroaneurismat k testování sensitivity a specificity metody? Doc. Drastich položil otázku týkající se zpracování dostupných dat z hlediska subtrakce. Studentka odpověděla na otázky členů komise a oponenta. Studentka složila státní závěrečnou zkoušku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO