Kardiostimulátor typu On Demand řízený mikrokontrolérem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Kardiostimulátory se staly v dnešní době nedílnou součástí léčby řady kardiovaskulárních onemocnění. Téma bakalářské práce se týká návrhu a realizace fungování kardiostimulárotu typu On Demand řízeného mikrokontrolérem. Úvodní kapitoly se zaměřují na bližší, teoretické seznámení s komplexní problematikou trvalé srdeční kardiostimulace. Mimo vlastní teorii kardiostimulátorů a kardiostimulace, zahrnují významné historické aspekty vývoje trvalé kardiostimulace, nezbytné základy anatomie srdce a převodního systému srdečního, problematiku snímání srdeční aktivity, parametrů EKG křivky, jak fyziologických, tak patologických. V praktické části práce je řešen typ stimulátoru On Demand řízený mikrokontrolérem s pevnou opakovací frekvencí a inhibovaný vlnou R. Následně je vytvořen systémový návrh jeho realizace. Dalším krokem je vytvoření schématu elektrického zapojení a sestavení programu pro mikrokontrolér. Konečným prvkem je realizace samotného modelu kardiostimulátoru, kterému předchází ověření funkčnosti zapojení na nepájivém poli.
Pacemakers have nowadays become an inseparable part of treatment in a wide range of cardiovascular diseases. The topic of this bachelors degree paper refers to and proposes the implementation of a functional type of ´On Demand´ pacemaker controlled by a microcontroller. The introductory chapters focus on a more detailed, theoretical familiarization with the complex issues of permanent heart cardiostimulation. In addition to the actual theory of pacemakers and cardiostimulation, the chapters also include those significant historical aspects in the evolution of permanent cardiostimulation, the basic structures of heart anatomy and the transmission system of the heart. Also included are the recording of heart activity and ECG analysis, both physiological and pathological. In the practical part of the paper I deal with the ´On Demand´ pacemaker controlled by a microcontroller with a firm (solid, strong, steady, fixed) repeating frequency inhibited by the R wave. Subsequently, a proposed system for its implementation is created. The next step is the creation of a scheme for the electrical connections and composition of the microcontroller programme. The final part illustrates the implementation of the model of the pacemaker itself, preceded by a verification of the efficacy of the connections in a non-solder field.
Description
Citation
DANIŠ, V. Kardiostimulátor typu On Demand řízený mikrokontrolérem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (člen) Mgr. Martina Raudenská, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. položil otázku: Co je to vulnerabilní fáze? Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO