Technologie pro zkapalňování plynů a jeho využití a distribuce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá technologiemi pro zkapalňování plynů a jejich skladování. V první části je shrnut vývoj technologie zkapalňování pomocí expandérů a škrtících ventilů, za kterým následuje současná technologie. Jedná se především o točivé expandéry. U skladovací technologie se jedná o nadzemní skladování v kryogenních nádržích. Diplomová práce zahrnuje návrhy oběžných kol turbín pro zkapalňovací linky a jsou zahrnuty dva návrhy zkapalňovacích cyklů.
This thesis deals with technologies for gas liquefaction and storage. The first section summarizes the development of liquefaction technology using expanders and throttling valves, followed by current technology. This is especially a rotary expanders. The storage technology is the above-ground storage of cryogenic tanks. The thesis includes proposals turbine wheels for liquefaction lines and included two proposals liquefaction cycles.
Description
Citation
ŠTĚPÁNEK, J. Technologie pro zkapalňování plynů a jeho využití a distribuce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Bohumil Polesný, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Kubíček, Ph.D. (člen) Pavel Skoupý (člen) Ing. Aleš John (člen) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO