Simulační scénáře v prostředí IT Guru pro předmět Komunikační technologie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce s názvem Simulační scénáře v prostředí IT Guru pro Komunikační technologie se zabývá návrhem laboratorních úloh pro výše zmíněný předmět. V první části práce je teoretický úvod k použitým protokolům, v praktické části jsou samotné úlohy. Práce obsahuje 4 laboratorní úlohy s detailním popisem postupu práce a názornými obrázky. První dvě úlohy se zaměřují na aplikační protokoly, s kterými přijde uživatel každodenně do styku. Další dvě se orientují na směrovací protokoly, konkrétně na vnitřní směrovací protokol IS-IS a vnější směrovací protokol BGP. K tvorbě byla použita bezplatná verze simulačního programu OPNET Modeler, IT Guru, verze 9.1.A.
This thesis called Simulation scenarios in an IT Guru enviroment for Communication Technologies deals with the design of laboratory experiments for the above-mentioned subject. The first part is a theoretical introduction to the protocols. The practical part contains the tasks itself. The work includes four laboratory tasks with a detailed description of the work and an illustrative pictures. The first two tasks are focused on the application protocols, with which the user comes into contact with every day. The other two are focused on routing protocols, precisely the internal routing protocol IS-IS and BGP external routing protocol. A free version of simulation software OPNET Modeler and IT Guru enviroment version 9.1.A were used to create the work.
Description
Citation
RYBKA, Š. Simulační scénáře v prostředí IT Guru pro předmět Komunikační technologie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Medvecký, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Leoš Boháč, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Skapa, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Student odpovídal na otázky oponenta: Je u laboratorních úloh zaměřených na protokol IS-IS a BGP potřebná znalost adresace v IPv4 sítích? Nejsou připravené úlohy VOIP a BGP příliš náročné pro studenty, kteří se s komunikačními technologiemi setkávají ve svém prvním předmětu? Dala by se některá z těchto úloh zjednodušit? Pokud ano, popište jakým způsobem. Student odpovídal na otázky komise: Co bylo záměrem u simulace BGP protokolu (obrázek 8.20)? Kde byste použil parametr LOCAL_PREFERENCE? Jak byste řešil ovlivnění vstupního provozu do sítě? Vysvětlete pojem COMMUNITY.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO