Model HVDC spojky pro laboratorní výuku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je poskytnout komplexní informace o HVDC vedení a vytvořit laboratorní model HVDC spojky. V první části práce jsou podány informace o jeho kladech, záporech a základní popis jednotlivých částí, které k tomuto přenosu elektrické energie patří. Dále je v práci uveden návrh modelu HVDC spojky jakožto vedení, pro práci v laboratorním prostředí. Je zde uveden výpočet parametrů a možnosti ovládání a provozování navrženého modelu. Následně je model zkonstruován a jsou porovnány naměřené výsledky s vypočtenými a simulovanými hodnotami.
The objective of this bachelor thesis is to provide comprehensive information of HDVC transmission and to create laboratory model of HVDC connection. The first part of the thesis presents its pros and cons and provides basic description of individual parts related to the transmission of electrical energy. The thesis also shows proposed design model of HVDC connection, used as a guidance for work in lab environment. Provided are calculated parameters and operational options of working prototype model. Subsequently, the prototype is created and measured test results are compared against calculated and simulated values.
Description
Citation
MIČKA, D. Model HVDC spojky pro laboratorní výuku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Student seznámil komisi se svou prací na téma Model HVDC spojky pro laboratorní výuku. Student odpovídal na otázky oponenta. K jeho odpovědím měl upřesňující otázky doc. Drápela, na které student s malou pomocí odpověděl. Doc. Blažek měl několik dotazů ohledně výpočtu ztrát přenosového vedení. Doc. Drápela položil několik dotazů týkajících se samotné konstrukce modelu a řízení modelu, na které student pohotově odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO