Ekonomické aspekty stavby a provozu tepelné elektrárny na biomasu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce navazuje na semestrální projekt, kde byly zpracovány první dva body zadání práce, tedy problematika využití biomasy v energetice a kvantifikace potřeby biomasy pro energetickou výrobnu definovaného výkonu. Nyní je práce věnována porovnání výroben využívající tepelnou energii z biomasy z ekonomického hlediska a možnostmi budoucího vývoje resp. doporučeními pro výstavbu. Před samotnou problematikou jednotlivých technologií jsou řešeny aspekty spojené s realizací výrobny z hlediska investice. Jsou zde uvedeny metody řešení investičních příležitostí a celkový náhled na realizační fázi elektrárenského díla. Dále se práce věnuje posouzení ekonomické výhodnosti a porovnání jednotlivých technologií k přeměně biomasy na elektrickou energii. V práci jsou porovnány investiční i provozní náklady uvažovaných typů energetických výroben definovaného výkonu. Ukazatelem je poměr Kč/kWh. Důležitou částí práce je zpracování doporučení pro výstavbu na základě zjištěných informací. Tato část pojednává o zdrojích elektrické energie s výhledem do budoucnosti, tedy úvahy nad vhodnou aplikací konkrétního typu výrobny s ohledem na regulaci, dobu využití a s ohledem na optimální režim provozu. V závěru je práce věnována problematice čisté energie z biomasy, kde je hlavním bodem zájmu finanční podpora ze strany státu formou dotací, kterými stát motivuje dílčí subjekty ve výstavbě energetických zdrojů a bio provozoven.
This work builds on a semester project where they were processed by the first two points of tasks, this the issue of the use of biomass in energy and needs quantification of biomass for energy production plant defined performance. Now the work is devoted to comparing plants using heat energy from biomass economically and possible future developments respectively. Recommendations for construction. Prior to the issue of technology are addressed aspects related to the implementation of production in terms of investment. Methods are provided solution investment opportunities and outlook on the implementation phase electricity works. The work is devoted to the assessment of value and comparison of different technologies to convert biomass into electricity. The paper compares the capital and operating costs of the considered types of power plants defined performance. The indicator is the ratio CZK / kWh. The important part is the processing recommendations for construction based on the information gathered. This section discusses the sources of electrical energy with a view to the future, therefore consideration of appropriate application of specific types of production with regard to regulation, for use as to the optimal mode of operation. At the end of the work is devoted to the issue of clean energy from biomass, which is the main point of interest in financial support from the state in the form of grants, which the state encourages individual entities in the construction of energy sources and bio establishments.
Description
Citation
ŠPINAR, M. Ekonomické aspekty stavby a provozu tepelné elektrárny na biomasu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Krejčí, Ph.D. (člen) Ing. Petr Modlitba, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Student prezentoval svoji bakalářskou práci na téma Ekonomické aspekty stavby a provozu tepelné elektrárny na biomasu. Komise vyslechla posudky vedoucího a oponenta závěrečné práce. Student následně zodpověděl otázky oponenta a vedoucího. Doc. Mastný zpochybnil odpověď týkající se ceny za jednu kWh u tepelných elektráren na biomasu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO