Vývoj bezelektrodových zářivek a jejich aplikace v osvětlovací technice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je bližší seznámení se s bezelektrodovými zářivkami. V práci je na úvod uveden historický vývoj bezelektrodových zářivek, dále je objasněn jejich princip činnosti a stručně rozebrány tři základní konstrukce těchto světelných zdrojů. Následně jsou zmíněny některé jedinečné parametry bezelektrodových zářivek, kterými se odlišují od jiných běžně dostupných světelných zdrojů. Poté jsou vysvětleny některé světelně – technické veličiny. V práci je také uvedeno srovnání parametrů bezelektrodových zářivek s ostatními dostupnými světelnými zdroji. Dále jsou vypsány podrobněji parametry několika druhů sérií bezelektrodových zářivek dostupných v České republice. Následuje popis možné aplikace zářivek do různých typů svítidel. V další části je blokově popsán předřadný systém, nutný k napájení těchto světelných zdrojů. Následně je uvedeno a popsáno několik náběhových charakteristik světelného toku různých typů bezelektrodových zářivek a různé stupně kompenzace odebíraného proudu bezelektrodovými zářivkami. Jsou zde také uvedeny některé parametry dostupných předřadných systémů. Dále je uvedena možnost aplikace bezelektrodových zářivek v extrémních podmínkách. V závěru práce je uvedeno provedené měření křížových charakteristik několika bezelektrodových zářivek.
The aim of this thesis is more familiar with electrodeless fluorescent lamps. In work is on introduction to the historical development of electrodeless fluorescent lamps, as is explained by their principle of operation and briefly discussed three basic design of these light sources. Subsequently there is mentioned some unique characteristics of electrodeless fluorescent lamps, which are different from other commercially available light sources. After explaining some light - technical variables. The work also provides a comparison of the parameters electrodeless fluorescent lamps with other available light sources. Further there are listed detailed parameters of several types electrodeless fluorescent lamps available in the Czech Republic. A description of possible applications in various types of light fitting. The next section describes the ballast system needed to supply the light sources. Below it is shown and described several start-up characteristics of the luminous flux of different types of electrodeless fluorescent lamps and various levels of compensation current drawn by induction lamps. There are also some parameters of available ballasts systems. Furthermore, given the possibility of applying electrodeless fluorescent lamps in extreme conditions. The conclusion is stated measurements of several cross characteristics of electrodeless fluorescent lamps.
Description
Citation
ŠENK, T. Vývoj bezelektrodových zářivek a jejich aplikace v osvětlovací technice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Student seznámil komisi se svou prací na téma Vývoj bezelektrodových zářivek a jejich aplikace v osvětlovací technice. Během prezentace student odpovídal na otázky Ing. Kohouta týkající se ekonomiky provozu bezelektrodových zdrojů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO