Metody potlačení strukturního šumu typu spekle

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá metodami potlačení strukturního šumu typu spekle v ultrazvukových snímcích. Podrobněji je zde popsáno ultrazvukové zobrazení a artefakty, které při tomto zobrazení vznikají. Ultrazvukové zobrazení má své výhody a nevýhody. Pravě jedna z těchto nevýhod se nazývá spekle. Jsou zde popsány jednotlivé modely vzniku tohoto specifického šumu. V praktické části této diplomové práce jsou zde realizovány v prostředí Matlab základní a pokročilé metody pro potlačení speklí. Jedná se o průměrující filtr, mediánovou filtraci, Frostův filtr, QGDCT, geometrickou filtraci, anisotropickou difúzi a filtraci pomocí vlnkové transformace. Tyto metody jsou na základě objektivních kriterií porovnány.
This diploma thesis deals with the methods of despeckling in ultrasound images. Ultrasound imaging and related artifacts are described in more details. Ultrasound imaging has its pros and cons, where speckle noise is a disadvantage to be solved. Models of origin of this specific noise are referred too. Practical part of this thesis aims on filtering speckled images by basic and advanced filtering methods as are linear filtering, median filtering, application of Frost filter, QGDCT, geometric filtering, anisotropic diffusion filtering and filtering based on wavelet transformation. Results are compared on the basis of objective criteria.
Description
Citation
TVARŮŽEK, M. Metody potlačení strukturního šumu typu spekle [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Michal Masařík, Ph.D. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-10
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student částečně odpověděl na otázky oponenta. Student nerozuměl principu horní propusti ve Frostově filtru. Charakteristika filtru je dolní propust. Ostatní otázky oponenta student odpověděl. Ing. Starčuk, jak jste generoval šum v obraze, je závislý na pozici v obraze? Prof. Jan, zabýval jste se vnitřní korelací šumu. Student tuto problematiku v práci neřešil. Ing. Vítek, jak dokážete subjektivně posoudit, který výsledek je lepší? Podle členů komise jsou nejlepší výsledky jiné než podle studenta. Ing. Vítek vytýká i plošné objektivní hodnocení vzhledem k ploše užitnéh obrazu ku ploše obrazu, kde je pouze šum.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO