Anténa pro mikrovlnný maják v pásmu X

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této bakalářské práci je popsán návrh antény pro mikrovlnný maják v pásmu 10GHz. V první části jsou předložena možná řešení a je zvolena slotová anténa konstruovaná z komerčně dostupného vlnovodu. V druhé části je popsán princip tohoto typu antény a jsou vypočteny rozměry pro zvolenou frekvenci a typ vlnovodu. V třetí části je na základě teoreticky vypočítaných rozměrů vytvořen a odsimulován model v prostředí Ansoft HFSS a na základě těchto simulací je anténa realizována ve dvou možných verzích.
This bachelor’s thesis describes an antenna design for microwave beacon in 10 GHz band. In the first section of the work, the possible solutions are presented and a slot antenna, constructed from commercially available waveguide, is chosen. In the second section, the principle of this antenna is described and the dimensions for the chosen frequency and the type of waveguide are calculated. In the third section, the antenna model is built and simulated in the Ansof HFSS environment in accordance with theoretically calculated dimensions and, based on these simulations, two possible versions of antenna are created.
Description
Citation
ZAMAZAL, B. Anténa pro mikrovlnný maják v pásmu X [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Pokorný, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Baran, Ph.D. (člen) Ing. Jozef Púčik, Ph.D. (člen) Ing. Karel Fliegel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponentapráce na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO