Analýza chlazení koncentrátorového fotovoltaického článku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tento projekt řeší problematiku chlazení fotovoltaického článku. Byl namodelován solární článek podle reálného modelu v systému SolidWorks a následně tento vytvořený model byl simulován v systémech SolidWorks Flow Simulation a Ansys Fluent. Užití obou systémů umožnilo i srovnání jejich možností v oblasti řešení přestupu tepla a jejich vhodnosti pro dané případy. V závěru práce je uveden souhrn prvních dosažených výsledků a nastínění dalšího vývoje konstrukce chlazení pro optimalizaci výkonu solárního článku.
This project solves the problem of cooling the photovoltaic cell. Solar cell was modeled according to a real model in SolidWorks, and subsequently created the model was simulated in SolidWorks Flow Simulation and Ansys Fluent. The use of both systems allow a comparison of their possibilities in the field of heat transfer and their suitability for the case. The conclusion summarizes the first results and outline further developments cooling design to optimize the performance of the solar cell.
Description
Citation
HŘEŠIL, T. Analýza chlazení koncentrátorového fotovoltaického článku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
prof. Ing. Vladislav Musil, CSc. (předseda) Ing. Jaromír Bogr, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Lubomír Hudec, DrSc. (člen) Ing. Michal Pavlík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Pekárek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s výsledky své diplomové práce "Analýza chlazení koncentrátorového fotovoltaického článku" a zodpověděl všechny položené otázky oponenta. Otázky a odpovědi: Je praktické chladit dusíkem? (Jednalo se o pohled výzkumný, ne z pohledu praxe) Uvažovali jste plyn používaný v Heatpipe? Má smysl investovat do fotovoltaických článků? (Má práce byla orientována na modelování) Zabýval jste se prognózou ceny/vývoje FV článků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO