Přesný wattmetr pro měření měrných ztrát ve feromagnetikách řízený AVR

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Elektronické wattmetry vynikají svou velmi malou (až zanedbatelnou) vlastní spotřebou. Základní částí těchto přístrojů je násobička – obvod, jehož výstupní napětí je úměrné součinu vstupních napětí. Wattmetr je zařízení, které obsahuje dvojici cívek, z nichž jedna je tzv. proudová cívka a druhá tzv. napěťová cívka. Proudová cívka je zapojena do série s měřeným elektrickým obvodem a napěťová cívka paralelně s měřeným obvodem. Proud protékající skrz proudovou cívku způsobí vytvoření magnetického pole, které je úměrné protékajícímu proudu a jeho fázovému posunu. Elektromagnetická pole obou cívek se navzájem ovlivňují a v případě měření ve stejnosměrném obvodu je výsledná výchylka úměrná jak napětí, tak proudu. Při měřeních ve střídavých obvodech lze elektrický výkon určit pomocí efektivních hodnot proudu a napětí a jejich vzájemného fázového posunu. A magnetickou indukci B lze určit pomocí středních hodnot. Analogové násobičky jsou obvody, které realizují násobení dvou analogových signálů. Mohou být vytvořeny vhodným zapojením diskrétních součástek (dle požadované funkce). V dnešní době se však z pravidla jedná o integrované obvody, s předem danou funkcí, jejichž vnitřní struktura je tvořena komplexem obvodů s operačními zesilovači a dalšími pomocnými obvody. Tyto obvody se vyznačují vysokou přesností aritmetických operací, která je ve většině případů lepší než 1%. Analogové násobičky se používají v takových případech, kdy je potřeba realizovat násobení, dělení, umocňování, odmocňování a zlogaritmování analogových signálů.
Electronic wattmeters excel in very small (up to negligible) own consumption. The basiccomponents of these devices is the multiplier - a circuit whose output voltage is proportional to the product of input voltage. Wattmeter is a device that contains two coils, one of which is the current coil voltage and the second coil. Current coil is connected in series with the measured electrical circuit and the voltage measuredparallel to the coil circuit. Current flowing through the coil current causes a magnetic field is proportional to the current flowing through the phase shift and. Electromagnetic fields of both coils influence each other in case of measurements in a DC circuit, the resultingdeflection proportional to both voltage and current. When measured in AC electrical powercircuits can be determined using the effective values of current and voltage, and their mutualphase shift. A magnetic induction B can be determined using mean values. An analog multiplier are circuits, that are realized multiplication of two analog signals. They can be made by suitable connection (according to function) discreet parts. Nowadays there are integrated circuits in advance function, whose internal structure is made by complex of circuits with operating ampfliers and other circuits. These circuits have a very high accuracy of arithmetic operation which is mostly better than 1%. The analog multiplier are used in situation, when we need realize multiplication, division, exponentation, square root extraction and logarithmic calculation of analog signals.
Description
Citation
SMUTNÝ, M. Přesný wattmetr pro měření měrných ztrát ve feromagnetikách řízený AVR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Roman Maršálek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Kadlec, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Pavel Horský (člen) Ing. Ivo Viščor, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO