Nabíječ Pb akumulátorů s automatickým cyklem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Olověné akumulátory jsou i v 21.století stále významným a hojně využívaným typem akumulátorů. Tato práce se proto věnuje návrhu inteligentního nabíječe, který zajistí jejich rychlé, ale šetrné nabití s ohledem na maximální životnost a spolehlivost. Navržený systém využívá metody nabíjení konstantním proudem i konstantním napětím. Lze jej použít k nabíjení klasických, gelových i trakčních akumulátorů s pracovním napětím 12 V. Dokáže šetrně nabíjet hluboce vybité akumulátory, ale i udržovat jejich maximální kapacitu při delší odstávce. Nabíječ je schopen rozeznat míru vybití akumulátoru a podle ní automaticky zvolit nejvhodnější nabíjecí proces. Jednotlivé nabíjecí fáze jsou interpretovány pomocí světelné signalizace a dosažitelný nabíjecí proud činí 20 A.
The lead-acid batteries are still important and very often used type of battery even in 21st century. This project is focused on development of charger, which provides fast, but save charging of batteries with respect to maximum life time and reliability. The developed system uses constant current charging and constant voltage charging methods. It's specialized in charging batteries with liquid or gel electrolyte and traction types of batteries, which works with 12 V value of voltage. It's able to charge safely the deeply discharged batteries and when battery is unpluged for a long time, it can keep its capacity at maximum level too. The charger can choose optimal charging process according to the discharged level of battery. Each charging phase is interpreted by light signals and the achievable charging current is 20 A.
Description
Citation
MORAVEC, P. Nabíječ Pb akumulátorů s automatickým cyklem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Vágner, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (člen) Ing. Michal Zamazal, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Roubík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO