Stříkané pracovní elektrody elektrochemických senzorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá optimalizací tlustovrstvé pracovní elektrody pro stanovení látek ve vodných roztocích. Elektroda je tvorena kontaktním prívodem z platiny a aktivního povrchu modifikovaného vícestennými uhlíkovými nanotrubicemi. V teoretické cásti práce je popsána technologie tlustých vrstev, vlastnosti a výroba uhlíkových nanotrubic, úvod do elektrochemie a elektroanalytických metod pro stanovení látek ve vodných roztocích. V praktické cásti je popsána realizace pracovních elektrod metodou tlustých vrstev a jejich následná modifikace nástrikem aktivní vrstvy z uhlíkových nanotrubic. Dále je popsána charakterizace pripravených elektrod pomocí elektronové mikroskopie, voltametrických metod a elektrochemické impedancní spektroskopie. V záveru jsou shrnuty dosažené výsledky, a na základe jejich vyhodnocení je vybrán nejvhodnejší typ pracovní elektrody pro reprodukovatelné elektrochemické analýzy.
This thesis is about the selection of the better type of thick film working electrode for the detection of substances in aqueous solutions, modified by spray coated carbon nanotubes. The theoretical part of this thesis describes the technology of thick film, properties and production of carbon nanotubes, introduction to electrochemistry and electroanalytical methods for the detection of substances in aqueous solutions. The practical part is aimed to realization of the working electrodes by thick film technology and their modification by spray-coated layer consist of carbon nanotubes. Electrodes are characterized using voltammetric methods, electrochemical impedance spectroscopy and electron microscopy. In conclusions is selected the most suitable type of working electrodes for reproducible electrochemical analysis.
Description
Citation
LECHNER, F. Stříkané pracovní elektrody elektrochemických senzorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc. (předseda) Ing. Michal Pavlík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Háze, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radovan Novotný, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Špinka (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student seznámil komisi s řešením své bakalářské práce a odpověděl na tyto otázky: Jakou výhodu má tříelektrodový elektrochemický systém oproti dvouelektrodovému? V práci uvádíte, že v praxi existuje několik analytů, které jsou vhodné pro studium reversibility systému. Dokážete některé takové látky vyjmenovat? Odlupovala se malá elektroda?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO