Progresivní zařízení pro tvorbu mikrovtisků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem, realizací a kalibrací zařízení pro tvorbu mikrovtisků na zkušebních vzorcích. Mikrovtisky jsou vytvářeny vtlačo-váním hrotu s diamantovou špičkou. Pro vtlačování je použit elektromagnetický lineární aktuátor. Posunutí a rotace vzorku jsou zajištěny dvěma krokovými motory. Kvůli tomu může zařízení vytvářet povrchové struktury s dobře definovanou a lehce kontrolovatelnou geometrií. Diplomová práce obsahuje přehled metod cílené modifi-kace topografie, konstrukční návrhy, zapojení zařízení a jeho kalibraci.
The diploma thesis deals with an engineering design, a realization and a calibration of a apparatus for surface texturing of test samples. Microdents are produced by a diamond tool pressing. Electromagnetic linear actuator is used for pressing. Translation and rotation of the sample are secured by a couple of stepping motors. Thanks to this the apparatus can produce texture with well defined and easily controlled geometry. The diploma thesis contains a summary of surface texturing methods, designs of constructional variations, a electronic device of the apparatus and the calibration are also included.
Description
Citation
SEDLAČÍK, J. Progresivní zařízení pro tvorbu mikrovtisků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Marián Dzimko, CSc. (člen) doc. Ing. Luboš Náhlík, Ph.D. (člen) Ing. Jan Čermák, Ph.D., MBA (člen) Ing. Aleš Dočkal, Ph.D. (člen) Ing. Bronislav Růžička, Ph.D. (člen) Ing. Petr Čížek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Sehnoutka (člen) Ing. Marek Hruška (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO