Vizualizace proudu z větrací vyústky pro přístrojovou desku osobního vozu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je experimentálně analyzovat proud vzduchu z pravé vyústky automobilu kouřovou metodou a náležitě jej popsat. Průtok vyústkou byl zvolen 30 m3/h a to z důvodu požadavku od firmy Škoda Auto s.r.o. při měření podobné vyústky v minulých letech. Pro předchozí měření vznikl první typ experimentální tratě, který byl rozebrán a nahrazen novým modernizovaným typem měřicí tratě tak, aby bylo možno tuto trať používat pro budoucí aplikace a řešení podobné problematiky. Vizualizace byla provedena pomocí kouře a laserové světelné roviny. Záznam byl proveden fotoaparátem a to vždy pro pět definovaných nastavení vyústky, jak při proudění do volného prostoru, tak při proudění kolem stěny, kterou byly simulovány dveře automobilu. Výsledky byly zpracovány v počítači a jsou prezentovány jak grafickou formou, tak pomocí tabulek. Vyhodnocené úhly jsou transformovány do souřadného systému automobilu a následně je vyhodnocena funkčnost vyústky pro distribuci vzduchu v interiéru automobilu.
Goal of this master´s thesis is to experimentally analyse air jet from ventilation outlet of a passenger car dashboard using smoke visualization and to describe this air jet. Air flow was set at 30 m3/h according to requirements from Škoda Auto s.r.o. from previous experiments on a similar ventilation outlet. First type of measuring rig which was developed for previous experiments was disassembled and replaced with a new modern measuring rig which is supposed to be used for next visualizations and experiments. Visualization was performed using smoke method and laser light plane. Air jet was photographed for five defined ventilation outlet adjustments and that for a jet to free space and for a jet flowing along a wall. The wall represented a front left door of a car. Results were processed by computer and presented as pictures and tables. Resulting angles were transformed to the main coordinate system of a car. Ventilation outlet functionality with respect to the air distribution in a car was evaluated afterwards.
Description
Citation
BEČICA, R. Vizualizace proudu z větrací vyústky pro přístrojovou desku osobního vozu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Eva Janotková, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Kavička, CSc. (člen) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta diplomové práce. prof. Jícha položil dotaz: "Nebylo z výsledků simulací vyhodnoceno, zda proudy vystupující z výustky odpovídají nastavení lamel?" prof. Pavelek položil otázku: "Jaké postupy a procedury jste použil pro vyhodnocení okraje proudu z pořízených vizualizací?" prof. Pavelek se dotázal na rozdíly mezi souřadným systémem v němž bylo provedeno měření a souřadným systémem automobilu, do kterého byly výsledky transformovány a dále pak jak se hodnotí zda se jedná o izotermní nebo neizotermní proud. doc. Kratochvíl se dotázal: "Odpovídaly podmínky měření podmínkám v reálném automobilu?"
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO