Hodnocení LED náhrad světelných zdrojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce je seznámení s LED náhradami světelných zdrojů, možnými problémy, výhodami a nevýhodami. V samotné práci je nejprve zaobíráno pojmy ze světelné techniky. Dále jsou stručně popsány současné světelné zdroje, za které je možná LED náhrada. Jsou to: klasické žárovky, halogenové žárovky, lineární zářivky a kompaktní žárovky. Dále je popsán princip LED svítidel a výhody, nevýhody v současné době u LED svítidel. Hlavní důraz je kladen na kapitolu 5. Náhrady lineárních zářivek LED moduly. Následující kapitoly jsou již věnovány samotnému porovnávání lineárních zářivek a LED modulů. Jak z hlediska světelně-technických parametrů, tak i křivek svítivosti, jasové analýzy a také v neposlední řadě ekonomickému porovnání osvětlovacích soustav s lineárními zářivkami versus LED moduly.
The aim of my thesis is to become familiar with LED replacements of light sources, possible problems, advantages and disadvantages. In the work are at first explained terms of light technology. Then are concisely described actual light sources, that can be replaced by LED. That concern: classic bulbs, halogen bulbs, linear fluorescents and compact bulbs. After that is described principle of LED light fittings and advantages, disadvantages nowadays to use LED light fittings. The main emphasis is placed on chapter 5. The compensations of linear fluorescents by LED moduls. The following chapters are dedicated to comparison of fluorescent lamps and LED moduls. Involving-photometrics parameters, luminous intensity, lumniance analysis and also economics comparison of lighting systems with fluorescent lamps versus the LED moduls.
Description
Citation
BORDOVSKÝ, L. Hodnocení LED náhrad světelných zdrojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student plynule prezentoval obhajobu své diplomové práce. Nejprve se zmínil o fotometrických parametrech u LED modulů a poté o problematice náhrad jiných světelných zdrojů těmito moduly. Ing. Škoda přečetl posudky a položil studentovi oponentské otázky. Student byl dotázán na náhradní teplotu chromatičnosti u zářivek, a jak tato veličina souvisí s jasem a spektrem. Student na položenou otázku odpověděl. Dále byl položen dotaz ohledně rozložení jasů u LED trubic, opět student na položenou otázku bez problému odpověděl. Doc. Toman položil studentovi otázku, jak je to s rozložením jasu u LED trubic a proč nejsou jasy na trubici symetrické? Student opět odpověděl. Doc. Blažek položil otázku ohledně náhrad LED světelných zdrojů a přepočet LED na žárovku podle měrného výkonu. Student na všechny další položené otázky dokázal odpovědět.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO