Kogenerační jednotky na rostlinný olej

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Text se věnuje problematice kogeneračních jednotek na rostlinný olej. V první kapitole jsou uvedeny základní informace ohledně výroby, dodávky a spotřeby elektrické energie v České republice a ohledně obnovitelných zdrojů energie. Následující kapitola je věnována možnostem využití olejnatých druhů fytomasy v České republice, popřípadě produktů z nich vyrobených v energetice. Následuje kapitola zabývající se legislativou umožňující využití upotřebených rostlinných olejů pro energetické účely. Je v ní uveden souhrn zákonů a vyhlášek a možností ohledně dotací na výrobu elektrické a tepelné energie. Tyto kapitoly slouží pro uvedení čtenáře do problematiky zřizování a provozování kogeneračních jednotek na rostlinný olej. Následující kapitoly jsou již věnovány samotnému návrhu a studiu současně provozované kogenerační jednotky na rostlinný olej na bázi spalovacího motoru a výpočtu ekonomických variant provozu. Cíl práce spočívá ve zhodnocení, které na základě vstupních hodnot a výpočetních metod určí ekonomickou efektivitu projektu kogenerační jednotky na rostlinný olej v režimu pevné výkupní ceny a v režimu zeleného bonusu. Ve zhodnocení je popsán celkový zákonný přehled a povinnosti provozovatele kogenerační jednotky na rostlinný olej.
The thesis is focused on cogeneration units on vegetable oil. The first chapter contains basic information about the production, supply and consumption of electric energy in the Czech Republic and about renewable energy sources. The following chapter is devoted to possibilities of use oil kinds of phytomass in the Czech Republic, or products made from them. Next chapter is mentioned on legislation allowing the use of used cooking oils for energy purposes. It contains a summary of the laws and regulations and options regarding subsidies for electric and heat power. The main objective of these chapters is to explain the issue of the establishment and operation of cogeneration units on vegetable oil. The following chapters are devoted to the design and study of simultaneously operated cogeneration unit on the vegetable oil with a combustion engine and the calculation of economic operation running. The reason of study is to evaluation, which on based of the input values and calculation methods determine the economic efficiency of the project cogeneration unit on vegetable oil under mode purchase price and mode green bonus. Appreciation is also given to the overall legal review and responsibilities of cogeneration units on vegetable oil.
Description
Citation
MACOSZEK, P. Kogenerační jednotky na rostlinný olej [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student obhajoval svoji diplomovou práci na téma: Kogenerační jednotky na rostlinný olej. Student odpověděl na všechny otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO