Studie blackoutu s ohledem na jadernou elektrárnu Dukovany

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce v modelovém scénáři blackoutu zkoumá příčiny, následky a dopady výpadku elektrické energie na spotřebitele. Jsou zde stručně popsány větší blackouty, které byly zaznamenány od roku 1965 a byly k nim dostupné základní informace. V práci je popsáno, jak se proti blackoutu brání přenosová soustava a jaké jsou priority napájení po blackoutu. Práce se také věnuje současnému stavu odolnosti ČR proti blackoutu a do jakých vážných stavů se česká elektroenergetika v posledních letech dostala. Také je zde zmíněn vliv Fukušimy na elektroenergetiku v České republice. V hlavní části diplomové práce jsou popsány příčiny a následky čtyř velkých evropských blackoutů. Tyto blackouty jsou porovnány vzájemně a také se scénářem cvičení blackout na jaderné elektrárně Dukovany, jakožto největšího zdroje v ČR. V závěru jsou také zdůrazněna preventivní a nápravná opatření proti blackoutům.
The entire diploma thesis analyses causes, consequences and repercussions of an electricity grid network blackout and its impact to the respective consumers. Remarkable blackouts recorded since 1965 are briefly described and basic available information is considered. The grid standard fixing measures and electricity delivery priorities are characterized. The thesis also pays attention to entire Czech Republic grid availability and its blackout endurance as well as to its robustness within last several years. Indirect Fukushima event influence to the Czech Republic electricity system is mentioned. The main part of the thesis comprises of four big European grid blackouts causes and consequences, their comparison to each other and to the Dukovany nuclear power plant grid blackout drill scenario. The preventive and standard corrective measures against blackouts are pointed out.
Description
Citation
ŽÁK, J. Studie blackoutu s ohledem na jadernou elektrárnu Dukovany [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Student představil komisi svou diplomovou práci na téma - Studie blackoutu s ohledem na jadernou elektrárnu Dukovany. Vedoucím práce byl Ing. Radil a oponentem práce byl Ing. Libor Fejta. S posudky vedoucího a oponenta komisi seznámil vedoucí práce, Ing. Radil. Ten vyzdvihl obsahovou i formální úroveň diplomové práce a hodnotil ji velmi dobře. Oponent práce také hodnotil práci kladně, konkrétně známkou výbornou. Na doplňující dotazy oponenta student také odpověděl bez výhrad komise. Doplňující dotazy měl doc. Raček. Jeho první otázka směřovala na vliv havárie v JE Fukušima na stav JE v Evropě. Doc. Raček tento vliv na odpojování JE v Německu rozporoval. Další dotaz směřoval na legislativu ohledně řízení toků elektrické energie v energetické soustavě a z toho plynoucí nebezpečí pro přenosovou soustavu, potažmo pro JE v České republice. Student uvedl, že touto problematikou se ve své práci nezabýval. Členové komise měli k zpracování diplomové práce výrazné výhrady a navrhli hodnocení uspokojivě (D).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO