Modelování dielektrických vlnovodů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Dielektrické vlnovody nabízejí přirozenou alternativu k vlnovodům kovovým. Těchto vlnovodů se v dnešní době převážně využívá v optoelektronické technice. Tématem práce je sjednocení poznatků o buzení těchto vlnovodů a popis některých parametrů. Dále vytvoření počítačových simulací v programu COMSOL Multiphysics. Jedná se o přehled a srovnání parametrů oproti klasickým kovovým vlnovodům. Mým úkolem je vytvořit obsáhlý přehled simulací nejčastěji prováděných úprav na dielektrických vlnovodech, se kterými se můžeme setkat při výrobě. Tato práce také srovnává nejdůležitější parametry vzorového simulovaného a změřeného vyrobeného dielektrického vlnovodu.
Bachelor’s thesis are about dielectric waveguides, which are a natural alternative to metal waveguides. These waveguides are largely use in optoelectronic technology. Dielectric waveguide are creates in COMSOL Multiphysics, there are make overview and comparison of parameters of dielectric waveguide compared to conventional metal waveguides. My task is to create a comprehensive overview of simulation most frequently used adjustments to the dielectric waveguide, that are use in the production and there are compares the most important parameters of the simulated model and real waveguide.
Description
Citation
ŠIKL, T. Modelování dielektrických vlnovodů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Svačina, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (člen) Ing. Jan Prokopec, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Sedláček, CSc. (člen) Ing. Ivo Viščor, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO