Modelování tlumících zařízení v interakci s konstrukcí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem mé diplomové práce bylo vytvoření modelu tlumících zařízení a pozorování jejích chování při spolupůsobení s konstrukcí. Nejprve byla konstrukce pomocí Java aplikace FyDiK2D samostatně namodelována jako jednostupňová soustava. Model konstrukce má podobu vysoké, tenké tyče plného kruhového průřezu. Spodní část byla vetknuta do podloží. Na konstrukci došlo k ověření správné funkčnosti modelu porovnáním analytického a numerického řešení. Pro vystižení přesnějšího chování byla konstrukce převedena na vícestupňový model. Následně byl na ní aplikován kyvadlový tlumič a zjistila se výchylka nejvyšší bodu vícestupňové soustavy. Poté byl kyvadlový tlumič nahrazen tlumičem vozíkovým. Porovnáním výchylek od obou tlumičů se zjistilo, který tlumič je pro vícestupňovou soustavu efektivnější.
The aim of my master’s thesis was to create models of the damping device and observing their behavior in interaction with the structure. First was the construction separately modeled with Java application named FyDiK2D like a model with one degree of freedom. Model of construction takes form like a high, thin rod with full circular cross section. The lower part was restrained into the subsoil. The design was to verify the correct functionality of the model by comparing the analytical and numerical solutions. For capturing the precise behavior of the structure was converted to a multi-stage model. Then the pendulum damper was applied on this construction and found amplitude lies in highest point of multi-stage model. He was then replaced by tuned mass damper. By comparing these amplitudes from both dampers was found which kind of damper is efficient for multi-stage model.
Description
Citation
KALINA, M. Modelování tlumících zařízení v interakci s konstrukcí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Date of acceptance
2013-01-29
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO