Architektura sociálně vyloučených - vězení s ostrahou v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem diplomové práce je architektonická studie vězení s ostrahou v Brně. Věznice jsou zařízení, plnící funkci trestu vyloučením osob, které se dopustili protispolečenských činů, ze společnosti, která pokládá svobodu a volnost pohybu za jednu z nejvyšších sociálních hodnot. Daná lokalita se nachází v okrajové části Brna, v Brně-Slatina. Hlavní myšlenkou je užití jednotlivých budov, které již podle výrazu odpovídají způsobu využití. Jsou zde vězeňské bloky, které jsou přísně brutalistní a naproti tomu jsou zde budovy, které svou minimalistickou provětrávanou fasádou naznačují volnější režim. Celou tuto kompozici doplňuje park s kaplí, který v jednotlivých pohledech mění pravidelnost přísného vězení.
The subject of the diploma thesis is to study architectural security prison in Brno. Prisons are devices filling the disqualification of persons who have committed anti-social acts of a society that considers freedom and freedom of movement for one of the highest social values. The site is located in the outskirts of Brno, Brno-Slatina. The main idea is the use of the buildings that already by the expression appropriate for the application. There are prison blocks that are strictly brutalism and on the other hand, there are buildings that its minimalist ventilated façade suggests a more liberal regime. The whole composition is supported park with a chapel, in which each view change regularity rigorous imprisonment.
Description
Citation
PRAJSOVÁ, A. Architektura sociálně vyloučených - vězení s ostrahou v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Date of acceptance
2013-06-03
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO