Využití organismu Daphnia magna v testech ekotoxicity

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá testy ekotoxicity vybraných látek používaných v zemědělství a zahradnictví. Jedná se o určení akutní i chronické toxicity vybraných komerčně prodávaných herbicidů, a to konkrétně výrobků Finalsan od firmy W.Neudorff GmbH KG (účinná látka kyselina nonanová) a Dominátor od firmy Dow AgroSciences s.r.o. (účinná látka isopropylaminová sůl glyfosátu) a v zemědělství běžně používaných hnojiv – dusičnanu draselného a dusičnanu sodného, označované také jako ledky. Dále také byl proveden chronický test dichromanu draselného, který je pro akvatické prostředí velice toxický a je v akutních testech používán jako standard. Testy byly prováděny z hlediska účinků na akvatický systém, a to z důvodu velmi dobré rozpustnosti vybraných látek ve vodě. Testy byly prováděny na organismu Daphnia magna.
This thesis deals with ecotoxicity tests of selected substances used in agriculture and horticulture. It is focused on the determination of acute and chronic toxicity of selected herbicides. These herbicides are sold commercially, specifically Finalsan (active substance is nonanoic acid), the product of Neudorff GmbH KG company, and Dominator (active substance is glyphosate, isopropylamine salt) by Dow AgroSciences Ltd. Next tested substances are potassium nitrate and sodium nitrate - common agricultural fertilizers. Potassium dichromate was also tested. Potassium dichromate is very toxic for aquatic environment and it is used as the standard in acute tests. Tests were carried out in terms of effects on aquatic systems, due to very good solubility in water of selected substances. The tests were performed on the organism Daphnia magna.
Description
Citation
WINKLEROVÁ, L. Využití organismu Daphnia magna v testech ekotoxicity [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (předseda) prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc. (člen) doc. Ing. Ján Derco, CSc. (člen) prof. Ing. Pavel Janoš, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-07
Defence
Studentka prezentovala výsledky své diplomové práce. Komise vyslechla posudky vedoucího a oponenta, poté se studentka vyjádřila k připomínkám, dotazům a po diskuzi následovalo hodnocení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO