Vyhodnocování dopravního hluku a jeho modelování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Úkolem diplomové práce je seznámení s problematikou dopravního hluku, se zaměřením na hluk ze silniční dopravy. Je zde popsáno, co je to hluk, jak vzniká, jeho zdroje a jaké existují metody jeho měření. Dále jsou uvedena různá protihluková opatření, jako například protihlukové stěny nebo nízkohlučné kryty. Hlavní pozornost je věnovaná hluku vznikajícího na styku pneumatika/vozovka, který je těmito kryty redukován. V praktické části jsou popsána realizovaná měření na jednotlivých úsecích v různých lokalitách naší republiky. Měření probíhalo mírně modifikovanou metodou CPX s referenční pneumatikou přímo na vozidle. Hlavní cílem bylo vyhodnocení hodnot měření, porovnat jednotlivé nízkohlučné povrchy mezi sebou a s povrchy běžně používanými. Dále pak vyčíslení míry snížení emisí hluku pro daný úsek a také ověření vstupních dat pro účel modelování hluku. Závěrem byly zjištěné výsledky shrnuty a na jejich základě byly potvrzeny velmi dobré protihlukové vlastnosti s doporučením pokračovat s měření i v budoucnu.
The task of the master's thesis is introduction with the problems of traffic noise, focusing on noise from road traffic. There is a description what is the noise, how it is formed, its resources and what are the methods of measuring. The following are the various noise reduction measures such as noise barriers and low noise pavements. The main attention is devoted to the noise generated at the tire / road that is reduced by these pavements. The practical part describes the implemented measurements on individual sections at various locations in our country. The measurement was carried by slightly modified method CPX with reference tire directly at the vehicle. The main aim was to evaluate the measurement data, make comparison of different low-noise surfaces with each other and with the commonly used surfaces. Then quantification of the rate reduction of the noise emission for a given section and verification of input data for noise modeling. In conclusion, the obtained results are summarized and based on them were confirmed very good acoustic properties with the recommendation to continue with measurements in the future.
Description
Citation
ČERNOCH, A. Vyhodnocování dopravního hluku a jeho modelování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Date of acceptance
2014-02-04
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO