Stanovení aromaticky aktivních látek ve vybraných typech ovoce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek ve vybraných druzích méně známého ovoce (rakytník řešetlákový, dřín obecný, mišpule obecná, jeřáb obecný, kdoulovec japonský a arónie). Teoretická část je zaměřena na popis těchto rostlin, jejich chemické složení a možnosti využití a zpracování. V experimentální části byly identifikovány a kvantifikovány aromaticky aktivní látky. Tyto sloučeniny byly extrahovány pomocí metody SPME a následně analyzovány plynovou chromatografií. Celkem bylo identifikováno 45 aromaticky aktivních látek, z toho 17 alkoholů, 9 ketonů, 8 aldehydů, 6 kyselin a 5 esterů. Současně proběhlo senzorické hodnocení těchto druhů ovoce. Za využití profilového testu a posuzování pomocí grafických stupnic byla hodnocena příjemnost a intenzita chuti a vůně.
This diploma thesis deals with the determination of aroma compounds in selected species of less known fruits (sea buckthorn, cornelian cherry, rowanberry, medlar, japanese quince and chokeberry). The theoretical part is focused on the description of these plants, their chemical composition, possibility of utilization and processing. Aroma compounds were identified and quantified in experimental parts. The aroma compounds were extracted by solid-phase microextraction and analysed by gas chromatography. A total of 45 compounds were identified. This compounds included 17 alcohols, 9 ketons, 8 aldehydes, 6 acids and 5 esters. Concurrently, the sensory evaluation of these fruits was carried out. The profile test and evaluation using graphical scales were used for evaluation of pleasantness and intensity of taste and odour.
Description
Citation
FRECHOVÁ, V. Stanovení aromaticky aktivních látek ve vybraných typech ovoce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-09
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Márová Ovoce bylo před analýzami zmraženo. Může toto mražení ovlivnit výsledný aromatický profil ovoce? Studentka otázku komise vyčerpávajícím způsobem zodpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO