Vývoj betonů s vysokým obsahem popílku a ověření jeho trvanlivosti v různých prostředích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato diplomová práce obsahuje dvě hlavní části, teoretickou a experimentální. Teoretická část se zabývá sumarizací poznatků o betonech obsahujících vysoký podíl popílku. Mimo jiné jsou zmíněny postupy výroby popílku, charakteristické vlastnosti a odolnosti agresivním prostředím betonů s vysokým obsahem popílku. Teoretická část je zakončena vhodným příkladem použití v praxi. V praktické části jsou testovány vlastnosti devíti různých receptur obsahujících 40%, 50% a 60% hmotnostní náhradu cementu popílkem, které jsou srovnávány s referenčními recepturami bez příměsi popílku. Mezi hlavní sledované vlastnosti patřily dlouhodobé pevnosti v tlaku, odolnosti agresivním prostředím, vliv popílku na konzistenci, hydratační teploty, nasákavosti a objemové stálosti.
This thesis contains two main parts: theoretical and experimental. The theoretical part deals with summarization knowledge of high-volume fly ash (HVFA) concretes. Among others, there are mentioned processes of producing of fly ash, characteristic features and resistance to aggressive environments of HVFA concretes. The theoretical part ends with a suitable example of practical application. In the practical part were tested properties of nine different mixtures containing 40%, 50% and 60% replacement by weight of the cement by fly ash. They were compared with the reference mixtures without fly ash addition. The main endpoints were long-term compressive strength, resistance to aggressive environments, the influence of fly ash on consistency, hydratation temperatures, water absorption and volume changes.
Description
Citation
AMBRUZ, P. Vývoj betonů s vysokým obsahem popílku a ověření jeho trvanlivosti v různých prostředích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2014-02-04
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO