Technologie pro zvýšení propustnosti vod v kořenových ČOV

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Kořenové čistírny jsou jedním z alternativních řešení čištění odpadních vod. Oproti klasickým čistírnám mají celou řadu výhod. Mezi ty hlavní patří především technologická nenáročnost výstavby i údržby, nízké provozní náklady, schopnost čištění naředěných odpadních vod a nízká nebo žádná potřeba elektrické energie. Existuje mnoho publikací zabývajícími se přírodními způsoby čištění odpadních vod nebo dokonce kořenovými čistírnami. Proto jsem se rozhodl zaměřit na jeden z klíčových procesů probíhajících v kořenových čistírnách – kolmataci. V diplomové práci jsem se zaměřil na způsoby předcházení vzniku, zmírnění následků a na technologie pro zvýšení propustnosti kořenového pole. Diplomová práce se soustředí na ověření metody, určené k eliminaci následků kolmatace. Pomocí chemických analýz, prováděných srovnáním odtokových koncentrací na dvou polích, z nichž pouze na jednom je nová metoda aplikována, ověřím vliv metody na výsledné odtokové koncentrace. Inovativní metoda, která podle literární rešerše není v současné době řešena nikde na světě (podle vědeckých databází a dostupných odborných článků), kombinuje pulzně vypouštěné horizontální pole a odsávání kalu pomocí speciálně upraveného průmyslového vysavače nebo čerpadla, popřípadě je doplněna o speciálně upravenou děrovanou tyč, pomocí níž se pod zakolmatovanou vrstvu vhání směs vody se vzduchem.
Constructed wetlands are one of alternative solution wastewater treatment. Compared to conventional wastewater plants have many advantages. For example it´s technology saving construction, low operating costs, cleavability diluted wastewater and little or no need for electrical power. There are many publications dealing with Natural Ways wastewater treatment or even constructed wetlands. I decided to look for a thesis on one of the key processes – clogging bed media. The thesis is focused on ways to prevent clogging of bed media, mitigate the consequences and technology to increase hydraulic conductivity of constructed wetlands. The main test method is improving drainage parameters using pulsed filling and emptying of the bed media. This method is a very effective way to achieve quality requirements for effluent water from the treatment plant. Another test method is based on the injection of air into the media bed and sludge extraction using a specially modified industrial vacuum cleaner or pump.
Description
Citation
POBOŘIL, J. Technologie pro zvýšení propustnosti vod v kořenových ČOV [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2014-02-04
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO