Chemické složení šťávy z plodů vybraných odrůd černého bezu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývá chemickým složením šťávy z plodů vybraných odrůd černého bezu (Sambucus nigra L.). V teoretické části je popsána botanická charakteristika černého bezu, včetně jeho původu a rozšíření. Dále jsou v této části zmíněny léčivé účinky černého bezu spolu s popisem šlechtění této rostliny a příklady některých vyšlechtěných odrůd. V experimentální části bylo provedeno stanovení vybraných chemických parametrů (výtěžnosti, pH, relativní hustoty, titrační kyselosti, formolového čísla, obsahu rozpustné sušiny a redukujících cukrů) ve šťávě z plodů těchto šlechtěných odrůd černého bezu: Albida, Allesö, Aurea, Bohatka, Dana, Heidegg 13, Haschberg, Körsör, Mammut, Pregarten, Riese aus Voßloch, Sambo, Sambu, Samdal, Sampo, Samyl a Weihenstephan. Medián výtěžnosti byl stanoven na 700,0 ml/kg, u stanovení pH byla hodnota mediánu 4,03. Medián relativní hustoty všech odrůd byl 1,0361, medián titrační kyselosti byl určen jako 141,83 mmol l-1. Medián získaný z hodnot měření obsahu celkových aminokyselin byl 30,5 ml 0,1 mol l-1 NaOH/100 ml, medián obsahu rozpustné sušiny byl 9,5 hm. % a u gravimetrického stanovení redukujících cukrů byla hodnota mediánu 5,02 %.
This thesis deals with chemical composition of the juice from selected species of elderberry (Sambucus nigra L.). The theoretical part is dedicated to botanical characteristic of elderberry including the origin and the extension. There are also mentioned the medical effects of elderberry with the description of the cultivation of this herb with the examples of particular cultivated species. In the experimental section were laid down the particular chemical parameters (yield, pH, relative density, titrable acidity, formol number, content of instant dry mass and reducing sugar) in the juice from the fruits of these cultivated species of elderberry: Albida, Allesö, Aurea, Bohatka, Dana, Heidegg 13, Haschberg, Körsör, Mammut, Pregarten, Riese aus Voßloch, Sambo, Sambu, Samdal, Sampo, Samyl a Weihenstephan. The median of the yield has been 700,0 ml/kg, the median for the pH assessment has been 4,03. The median of relative density of all species was 1,0361, the median of titrable acidity was 141,83 mmol l -1. The median of the overall content of amino acids was 30,5 ml 0,1 mol l-1 NaOH/100ml, the median of the content of the dry mass was 9,5 weight %. The median of the assessment of the reducing sugar was 5,02%.
Description
Citation
ŠAFRÁNKOVÁ, P. Chemické složení šťávy z plodů vybraných odrůd černého bezu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-06
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Márová Srovnávala jste mezi sebou některé parametry analyzovaných šťáv? Ochutnávala jste analyzované šťávy? doc. Omelková Co znamenají hvězdičky u některých čísel v tabulkách? prof. Šimko Stanovovala jste koncentraci anthokyanů? Studentka na otázky komise úspěšně odpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO