Specifika finančního řízení holdingů

Abstract
Hlavním cílem disertační práce je prozkoumat specifika řízení holdingů v podmínkách České republiky s akcentem na oblast finančního řízení. Přitom autor vychází z předpokladu, že přetrvávajícími důvody ke vzniku holdingu jsou využívání synergických efektů spočívající zejména v centralizovaném řízení peněžních toků, které umožňuje minimalizaci nákladů kapitálu a minimalizace rizika individuálního investora, který aktivně vykonává manažerské funkce, z pohledu ručení jednotlivých společností holdingu za své závazky. Bylo zjištěno, že chybí komplexní a systematický přístup týkající se kvalitativního výzkumu holdingů. Celkem u 15 holdingových společností byl proveden kvalitativní výzkum, jehož výsledek dává mnohé odpovědi týkající se specifik finančního řízení holdingů. Jako klíčové se jeví možnosti ručení a minimalizace nákladů kapitálu. Synergický efekt u holdingů může být využit při převádění finančních prostředků mezi jednotlivými společnostmi holdingu. Dopad převodu volných finančních prostředků byl simulován na příkladu holdingu č. 13. Byl jednoznačně prokázán pokles WACC u jedné ze společností tvořících holding.
The main purpose of the thesis is to explore the specifics of the financial management of holdings companies in the Czech Republic with an emphasis on the area of financial management. However, the author assumes that persistent reasons for holding creation is using of synergy effects consisting mainly of centralized management of cash flows to minimize the cost of capital and minimizing the risk of an individual investor who actively makes managerial functions in view guarantees of individual companies. It was found the lack of a comprehensive and systematic approach for a qualitative research. A total of 15 holding companies was use for the qualitative research. The outcome gives many answers concerning the specifics of the financial management of the holdings companies. It seems guarantee and minimizing cost of capital are key points. The synergistic effect of the holding companies can be used when transferring financial means between companies holding. The impact of the transfer of available financial means was simulated for holding No. 13. It was clearly shown to decrease WACC at one of the companies within the holding.
Description
Citation
FICBAUER, D. Specifika finančního řízení holdingů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku
Comittee
prof. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Mgr. Karel Brychta, Ph.D. (člen) prof. Ing. Petr Dostál, CSc. (člen) prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (člen) doc. Ing. Eva Lajtkepová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vojtěch Bartoš, Ph.D. (člen) prof. Ing. Božena Hrvolová, CSc. Ph.D. (člen) prof. Ing. Bohumil Král, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-11-13
Defence
Doktorand uspokojivě odpověděl na položené otázky oponentů viz oponentní posudky: - Otázkou může být i úvaha, které z oblastí finančního řízení holdingu je podle názoru autora vhodné spíše centralizovat na úrovni mateřské společnosti, a u kterých naopak ponechat pravomoc a odpovědnost za jejich realizaci na dceřiných společnostech, resp. – pokud se domnívá, že na takovou otázku nelze odpovědět obecně – jaká by volil návazná kritéria, která míru centralizace a decentralizace finančního řízení holdingů umožňují stanovit. - Na str. 15 píšete, že najviac fúzií a akvizícií bolo dosiahnutých v rokoch 2007 a 2008 pred poslednou finančnou a hospodárskou krízou. Analýza vzťahu jednotlivých vĺn M&A a finančných a hospodárskych kríz v USA potvrdzuje tento vzťah. Aký je podľa názoru doktoranda dôvod, že vlny fúzií a akvizícií vo väčšine prípadov predchádzali krízam a nie naopak? - Doktorand vo svojej dizertačnej práci v rôznych súvislostiach píše o hodnote podniku, napríklad v súvislosti so základným cieľom – rast hodnoty podniku. Odborná literatúra používa spravidla prívlastok trhová, čo je kategória Medzinárodných ohodnocovacích štandardov. Nesúhlasí doktorand s takýmto chápaním trhovej hodnoty? Ako by definoval hodnotu podniku on? - Súhlasím s názorom doktoranda, že najzložitejším problémom pri meraní nákladov kapitálu podniku sú náklady vlastného kapitálu. Spôsob jeho kvantifikácie podľa modelu CAPM je v našich podmienkach mixom informácií z domáceho a spravidla amerického trhu. Čo si myslí doktorand o možnosti nahradenia bezrizikovej miery výnosu výnosmi z domácich štátnych dlhopisov? Lepšie vyjadrujú očakávania vo vývoje miery inflácie na domácom trhu. - Vysvětlete, proč jste v práci nepoužil stavebnicový model pro výpočet nákladů vlastního kapitálu. - U případové studie jste pro určení bezrizikové úrokové míry stanovil velikost dle státních dluhopisů (T-Bonds) USA se splatností delší než 10 let. Jak by se tato hodnota změnila při stanovení ze státních dluhopisů ČR a není tato varianta vhodnější pro daný výpočet? Teze disertační práce budou publikovány v souladu se směrnicí rektora (Studijní a zkušební řád VUT v Brně, čl. 43 odst. 3).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO