Koaxiální kabely v komunikačních sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Semestrální práce je věnována problematice koaxiálních kabelů, jejich vývoji a současnému využití. V úvodu práce je popsána historie a vznik koaxiálních kabelů. Jsou zde zmíněny významné data a události, které ovlivnili jeho vývoj. Jelikož je koaxiální kabel jeden z typů metalického vedení, tak se část práce věnuje i teorii metalického vedení, jeho parametrům a vlastnostem. Je zde popsána teorie všech základních typů metalického vedení, tedy kroucené dvojlinky, strukturované kabeláže a samotného koaxiálního kabelu, kterému je věnováno nejvíce prostoru. Pro možnost srovnání parametrů koaxiálního vedení a optického vlákna je v následující kapitole stručný popis optického vedení, jeho základní rozdělení a využití. Nalezneme zde tedy srovnání koaxiálních kabelů s moderními optickými vlákny. Jsou zde popsány hlavní výhody, nevýhody a důvody proč se začínají více uplatňovat optická vlákna. Práce nám také popisuje současné využití koaxiálních kabelů. Jednak se stále využívají pro kabelovou televizi, počítačové sítě, televizní rozvody a telefonii, ale také se dále využívají jako napáječe vysílacích nebo přijímacích antén a svody od televizních antén. Jelikož mají koaxiální kabely široké možnosti využití, existuje celá řada kabelů s různými parametry a vlastnostmi. Proto se jedna z kapitol této práce věnuje jednotlivým typům vedení, popisuje jejich významné parametry a praktické využití. V poslední části jsou popsané parametry koaxiálního vedení, které je možné prakticky ověřit, a jsou v praxi velmi důležité. Jsou zde také popsány metody, jak správně tyto hodnoty změřit. Mezi tyto parametry například patří impedance, útlum a vzdálenost poruchy. Jsou zde popsány i moderní analyzátory, které se v dnešní době nejčastěji využívají pro měření již zmíněných parametrů koaxiálních kabelů a antén.
The semestral thesis is focused on coaxial cables, its development and current utilization. In the prologue of this paper, the history and origin of the cable is described with mentioning important dates and events in its development. Since the coaxial cable is type of metallic cable, part of the paper deals with the theory, parameters and characteristics of metallic cables. The theory of all basic types of metallic cables is described, that implies twisted pair, structured cabling and coaxial cable, to which is dedicated most space. The next chapter presents brief description, basic division and utilization of fiber optic to enable comparison with coaxial cable. It presents main advantages and disadvantages as well as reasoning for prevalence of use of optic fibers. The current use of coaxial cable is presented. Aside from cable television, computer and telephone networks, the coaxial cables are also used as feeder lines for transmitting and receiving aerials and as television aerial lead. Due to great possibility of utilization of coaxial cables exists a broad spectrum of cables with different parameters and properties. Therefore a separate chapter focuses on particular types of cabling, describes its significant parameters and practical utilization. The last part of the paper presents parameters of coaxial cables that can be verified and that bear great importance in praxis. The methods of proper measurement are mentioned. Aforesaid parameters include impedance, cable loss and distance-to-fault. Described are also modern analyzers that are most commonly used for measuring said parameters of coaxial cables and aerials.
Description
Citation
HOTÁREK, L. Koaxiální kabely v komunikačních sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Grepl (člen) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Otázky oponenta: 1. V práci uvádíte, že útlum KK závisí na impedanci. Jakou má charakteristická (vlnová) impedanci vztah s útlumem? 2. Jak byly konstruovány podmořské KK? Jak byl zajištěn obousměrný provoz ve srovnání s KK na pevnině?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO