Monitorování provozu lokálních internetových sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou monitorování zařízení v lokálních internetových sítích. Pozornost je věnována popisu základních funkcí a metod monitorování sítě, následně pak standardům pro sledování, jako je protokol SNMP, služba WMI nebo metoda Cisco NetFlow. Dále pak je zde rozebráno několik základních nástrojů s otevřenou licencí použitých pro monitorování. Hlavní přínos práce spočívá v objasnění a následném využití těchto metod pro sledování na síti VUT. Pro tuto funkci bylo využito nástroje Nagios, který podával zprávy o stavu zařízení spolu s vlastním naprogramovaným zásuvným modulem a nástroje Cacti, který sbíral data z těchto zařízení a vytvářel grafické závislosti.
This thesis deals with issues of traffic monitoring of local internet networks. Attention is paid to describing main functions and methods of network monitoring, consequently standards for monitoring such as SNMP protocol, WMI service or Cisco NetFlow methods. There are also described some other basic tools with open source licence used for monitoring. The main contribution of this thesis is clarification and subsequent usage of these methods for monitoring on VUT network. For this intermediation was used Nagios tool which used Nagios tool which provided feedback about the status of devices together with the own programmed plugin and tool Cacti which collected data from these devices and created graphical dependencies.
Description
Citation
PAPEŽ, N. Monitorování provozu lokálních internetových sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (předseda) Ing. Radim Číž, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jaroslav Vrána, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Šmirg, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Proč byl pro psaní pluginu použit programovací jazyk PHP? Je možné psát pluginy i v jiných programovacích jazycích? Student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO