Vliv půdního hospodaření na vlastnosti huminových látek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem diplomové práce je posoudit vliv hospodaření (osevní postup na orné půdě a půdy s travním porostem) na kvantitu a kvalitu huminových látek. Tyto vlastnosti jsou závislé nejen na způsobu obdělávání půdy, ale také na klimatických podmínkách, ke kterým patří např. srážky, teplota, nadmořská výška, hladina podzemní vody a obsah jílu. Významně ovlivněnými faktory jsou obsah a forma organického uhlíku, které jsou velmi úzce spjaty právě s huminovými látkami. V této práci byl pak sledován vývoj obsahu a vlastností půdních huminových kyselin v daném časovém období a byl posouzen vliv osevného postupu na změny fyzikálních a chemických vlastností huminových látek v půdním prostředí. Diplomová práce je realizována ve spolupráci s Mendlovou univerzitou v Brně, která dodala vzorky ke zpracování. Studované půdní vzorky byly odebrány z humusového horizontu kambizemě modální Vatín v letech 1999–2006, vždy na podzim. Jednotlivé vzorky byly charakterizovány dostupnými analytickými metodami, které jsou běžně používány v oblasti výzkumu huminových látek. Jde především o fluorescenční spektrometrii, UV-VIS a IR spektrometrii a acidobazické a konduktometrické titrace.
The aim of the Diploma thesis is to consider an influence of soil management (rotation of crops on arable land and grassland) to quantity and quality of humic substances. These properties are depended not only upon way of soil management, but also upon climatic effects, such are rainfall, temperature, elevation above sea-level, level of underground water and content of clay. Significantly influenced factors are content and form of organic carbon which is very tightly bonded to humic substances. In this work the humic acids content and properties progression was studied in given time period. Also the effect of crop rotations to changes of physical and chemical properties of humic acids in soil environment was observed. Diploma thesis was realized in co-operation with Mendel University in Brno, which supplied elaborating samples. Studied soil samples were taken from humus horizon Cambisol modal Vatín during years 1999–2006, always in autumn. Individual samples were characterized by available analytical methods, which are generally used in humic substances research area. They are especially fluorescence spectrometry, UV-VIS and infrared spectrometry and acid-base and conductometric titrations.
Description
Citation
RUBÍNKOVÁ, E. Vliv půdního hospodaření na vlastnosti huminových látek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Čeppan, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Marie Kaplanová, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Kovařík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Veselý: podle jaké normy byl proveden odběr vzorků Vysvětlete výpočet koeficientu pro zralost hmumínových kyselin Se kterou univerzitou byl výzkum prováděn Kovařík: jaký význam mají prezentované výsledky Lehocký: upřesněte pojem „nerozpustné kovové ionty“
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO