Přisávání plynů do proudící kapaliny.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem této práce je prohloubit poznatky v oblasti vypouštění tekutin z nádoby s volnou hladinou výtokovým otvorem definovaného tvaru. V závislosti na výchozích podmínkách systému dochází k postupnému vytváření úplného sacího víru, jenž způsobuje přisávání plynů do výtokového otvoru. V práci jsou nejprve popsány základní zákonitosti panující v kapalinách s přihlédnutím na víření. Dále jsou uvedeny základní modely popisující víry a poté následuje dělení vírů podle intenzity cirkulace. V praktické části jsou hledány možnosti predikce výšky volné hladiny, při které dochází v daném systému k vytvoření víru, v závislosti na velikosti výpustního otvoru.
The aim of this diploma thesis is to deepen the knowledge in the field of drain liquid from vessel with free surface due to the effluent jet with defined profile. Formation of complete suction vortex is taken place gradually depending on the starting conditions. In the diploma thesis basic relations in liquids considering whirl are described and the types of vortex are divided on the bases of circulation intensity. In the experimental part of diploma thesis the possibilities of liquid level prediction are searched for, where the whirl is formed depending on the size of effluent jet.
Description
Citation
MATLÁK, J. Přisávání plynů do proudící kapaliny. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-03
Defence
Diplomová práce zabývající se popisem tvaru a charakteru vírů při proudění kapalin byla prezentována poměrně jasně a srozumitelně. Po obsahové stránce prezentace obsahovala řadu sporných bodů zvláště pokud se matematického zpracování týče. Dotaz oponenta byl zodpovězen správně a úplně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO