Charakterizace plodů aronie (Aronia melanocarpa) a muchovníku (Amelanchier alnifolia)

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se zabývá charakterizací plodů aronie (Aronia melanocarpa) a muchovníku (Amelanchier alnifolia). Teoretická část práce pojednává o botanickém zařazení, chemickém složení, léčivých účincích a použití plodů aronie a muchovníku v potravinářském průmyslu. Dále je pozornost věnována přehledu metod pro stanovení důležitých antioxidantů, se zaměřením na stanovení polyfenolických látek, anthokyanů, kyseliny askorbové a celkové antioxidační aktivity. Experimentální část práce se zaměřuje na stanovení vybraných parametrů různých odrůd aronie a muchovníků sbíraných v letech 2012 a 2013 pomocí spektroskopických a chromatografických technik s důrazem na vliv rozpouštědla (50% ethanol, destilovaná voda, DMSO) na uvedené parametry. Konrétně je v práci zjišťován celkový obsah polyfenolických látek a anthokyanů, barevné charakteristiky pomocí systému CIE L*a*b* a schopnost vzorku redukovat železité ionty pomocí metody UV-VIS-NIR spektroskopie. Dále je kvantifikován obsah kyseliny askorbové v extraktech z plodů aronie a muchovníků pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s využitím detektoru s diodovým polem a také celková antioxidační aktivita metodou DPPH a ABTS s využitím elektronové paramagnetické rezonance.
Diploma thesis deals with the characterization of chokeberry (Aronia melanocarpa) and saskatoon berry (Amelanchier alnifolia) fruits. The theoretical part focuses on the botanical classification, chemical composition, curative effects and the use of chokeberry and saskatoon berry in the food industry. Further, the attention is also devoted to a review of methods for the determination of important antioxidants, specialized on the determination of polyphenols, anthocyanins, ascorbic acid and total antioxidant activity. The experimental part of the work deals with the determination of selected parameters in different varieties of chokeberry and serviceberry, harvested in 2012 and 2013 using spectroscopic and chromatographic techniques with an emphasis on effect of solvent (50% ethanol, destilled water, DMSO). Specifically total content of polyphenols and anthocyanins, color characteristics using the CIE L*a*b* system and the ability of the sample to reduce the iron are determined using the UV-VIS-NIR spectroscopy. Further ascorbic acid concentration in individual extracts is quantified by High performance liquid chromatography coupled with a diode array detector and the total antioxidant activity is characterized by electron paramagnetic resonance involving •DPPH and ABTS•+ assays.
Description
Citation
BURDĚJOVÁ, L. Charakterizace plodů aronie (Aronia melanocarpa) a muchovníku (Amelanchier alnifolia) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-04
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Šimko: Bod varu DMSO ? prof. Márová: Korelovaly výsledky metody EPR s výsledky ostatních metod ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO