Studium využití esterů kyseliny mléčné pro přípravu laktidů a PLA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se zabývá využitím esterů kyseliny mléčné pro přípravu laktidů a PLA. V teoretické části byla zpracována literární rešerše se zaměřením na výrobní technologie a vlastnosti kyseliny mléčné a jejích esterů (zejména ethyl esteru a laktidů). V experimentální části byla navržena a realizována funkční laboratorní aparatura pro přípravu cyklických dimerů kyseliny mléčné – laktidů. Na této aparatuře byly provedeny základní laboratorní experimenty směřující k optimalizaci výtěžku laktidů s využitím různých katalyzátorů.
This diploma thesis deals with use of lactic acid esters for preparation of lactides and PLA. In the theoretical part, it has been processed literature review focus on manufacturing technologies and properties of lactic acid and its esters (especially ethyl ester and lactides). In the experimental part, it has been designed and realized functional laboratory apparatus for preparation of cyclic dimer of lactic acid – lactides. On this apparatus, there were carried out principal laboratory experiments leading to optimization of lactides yields using various catalysts.
Description
Citation
VIDA, M. Studium využití esterů kyseliny mléčné pro přípravu laktidů a PLA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-03
Defence
Diplomant ve své prezentaci seznámil komisi s výsledky své výborné diplomové práce v rozsahu, který odpovídá stupni utajení, jelikož výsledky jsou připraveny k podání patentu. Na otázky oponenta odpovídal správně a pohotově. V diskuzi se členy komise prokázal hlubokou znalost řešené problematiky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO