ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV.HYPPOLITA VE ZNOJMĚ

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Diplomová práce představuje využití nejvýše položeného místa ve Znojmě - Hradišti. V jádru Hradiště bylo cílem vytvořit centrum archeologie s návazností na cyklostezky a pěší trasy, ale také přilákání návštěvníků a oživení celého Znojma. Archeologický skanzen bude splňovat potřeby tří ucelených funkcí (výzkum,kultura, rekreace) které se navzájem doplňují. Hlavní podstatou rozdělení je fakt, že kulturní oblast je vytvářena výzkumnou ale využívána rekreační oblastí. V areálu jsou tedy navrženy 3 budovy, z nich každá zaujímá jinou funkci. V historickém prostředí je z urbanistického hlediska brán ohled na výšku zastavění a celkovou koncepci Hradiště. Areál je navržen s cílem rozvoje Hradiště a přenesení podstaty filozofie archeologie do architektury. Budovy v jižní části pomyslně uzavírají vrchol Hradiště svým tvarem a navazují tak na uzavřenost vedlejšího významného kláštera. Oddělením na samostatné dva oblouky vytváří možnost propojení ulice Mašovické a Křižovnické. Synchronizace dvou tvarů je zvýrazněna spojitost mezi objektem vytvářející kulturní funkci a objektem využívajícím. Půdorysné schéma jižní části areálu je navrženo s rekreačními plochami ve tvaru inspirovaném lidskou kosti pod mikroskopem. Budova kultury umístěná v severní části areálu navazuje zakřivením na poslední vrstevnice. Svým kulturním využitím doplňuje pozůstatky (základy) velkomoravského kamenného kostela, zvýrazněného v terénu. Inspirace hmoty vychází z archeologických nálezů ruin a zřícenin. Budova je rozdělena na několik nerovnoměrných hmot, z nich každá plní jinou funkci. Snaha přepisu archeologických nálezů do architektury je navržena i v detailech. Proporce obkladů a travnatých ploch před vstupem do kulturní budovy je inspirována tvarem a proporcí hrobů, které byly nalezeny na velkomoravském slovanském pohřebišti.
This thesis presents the use of the uppermost place in Znojmo - Hradište . The objective was to create a center of archeology at the heart of Hradiště with connection to cycling and walking routes , but also attract visitors and revive the whole Znojmo. Archeological museum needs three functions ( research, culture , recreation) that complement each other . The main gist of the division is the fact that cultural are is created by research but used by recreational areas. There are designed three buildings , each of which has a different function. In account is the historic environment and the overall concept of settlement. The area is designed with the aim of developing and transferring nature of philosophy from archeology to architecture. Buildings in the south notionally closed top shape and follows on shape neighboring monastery.Division into two units allow connection of streets Mašovická and Křižovnické . Schematic plan view of the southern part of the site is designed with the recreational areas in shapes inspired by human bone under a microscope. Culture uilding located in the northern part of the site follows the curvature of the final contour . By using complementary cultural remains ( foundations ) Moravian stone church , the highlighted field . Inspiration unit is based on archaeological finds ruins . The building is divided into several unequal masses, each of which performs a specific function . Trying transcript archaeological finds in architecture is also designed in detail. The proportions of wall and grassy areas before entering the cultural building is inspired by the shape and proportions of the graves that were found at the Great Moravian Slavic necropolis .
Description
Citation
POMYKALOVÁ, A. ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV.HYPPOLITA VE ZNOJMĚ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Eva Králová, Ph.D. (předseda) Ing. arch. Jiří Mikšík (člen) Ing. Jiří Svoboda (člen) Ing.arch. Miloslav Tabarka (člen) Ing. arch. Radmila Vraníková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-03
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO