Škola, základ života - Soubor školských staveb v Ostravě na Černé louce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Řešené území Černá louka leží na pomezí centra Moravské Ostravy a území Slezské Ostravy v místě soutoku řeky Ostravice a říčky Lučiny. Návrh zástavby přímo v místě současného Výstaviště Černá louka vychází z mezinárodní urbanistické soutěže z roku 2010, kterou vyhrál projekt Cultured Meadow od ateliéru Maxwan. Hlavní myšlenkou tohoto projektu je soustředění solitérních kulturních a vzdělávacích objektů (koncertní dům, výstavní síň, centrum moderní hudby) do půlkruhu okolo kulturní louky. Vítězný návrh z urbanistické soutěže se stal východiskem pro umístění komplexu škol na parcelu stávajícího areálu Miniuni na pomezí kulturního klastru Černé louky a rezidenční čtvrti Nové Karoliny. Objem školy se svými předprostory reaguje na strukturu solitérů v klastru a zároveň na klasickou městskou blokovou zástavbu směrem od Nové Karoliny. Reakcí na dostředivé síly směrem do klastru Černá louka vzniká ve středové části kompozice volně průchozí poloveřejný parter, do něhož jsou situovány interní vstupy do školy. Jelikož se jedná o zástavbu na hranici centra města, je umístěno venkovní hřiště na střechu tělocvičny, odkud je také přístupné. Vlastní návrh komplexu škol se drží zásady věkové diferenciace a zásady horizontální integrace. Z toho důvodu je škola koncipována jako jakási symbióza 5 jednotlivých částí (společné prostory, tělocvična, 1. a 2. stupeň ZŠ, gymnázium), které jsou provázány jako jeden celek a zároveň je možno jednotlivé části izolovat od ostatního provozu. Budova školky bude vzhledem k věkové diferenciaci a tudíž odlišným potřebám i měřítku dětí provozně i fyzicky oddělena od ostatních částí komplexu.
The location of Černá louka is situated between the city-centre of Moravská Ostrava and an area of Slezská Ostrava next to the confluence of two rivers – Ostravice and Lučina. The development at the building site of Černá louka is a result from an international competition 2010, which winner was the project Culture Meadow from studio Maxwan. The main idea of the project is to concentrate cultural and educational buildings around a culture meadow. This design has been used as a default situation for the master´s thesis. The complex of schools is situated at the parcel of existing Miniuni-site between cultural cluster Černá louka and the residential quarter Nová Karolina. The volume of the school with its front-spaces reacts to the surrounding structures. In the middle of the complex arises a half-public open space, where are located the internal entrances. Because of the placing of the school next to the city-centre the multifunctional pitch is situated on the roof of the gym. The design of the school respects principles of the age differentiation just as the horizontal integration. That´s why the substance makes up a symbiosis of 5 parts - common space, gym, first and second level, gymnasium. These parts are connected together and at the same time enable to use individual parts separately. The building of kindergarten with its garden is separated from the school because of differential needs of the smallest children.
Description
Citation
SLAVÍKOVÁ, B. Škola, základ života - Soubor školských staveb v Ostravě na Černé louce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Ladislav Kuba (předseda) prof. Ing. Jiří Vaverka, DrSc. (člen) Ing. arch. Zdeněk Eichler (člen) doc. Ing. arch. Josef Kiszka (člen) Ing. arch. Milan Nytra (člen)
Date of acceptance
2014-06-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO