Soběstačný domov pro 9000 obyvatel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Cílem této diplomové práce je navrhnout nové soběstačné město pro 9000 obyvatel. Město jako fenomén doprovázející lidstvo po staletí se stalo nedílnou součástí hmotného i kulturního dědictví naší civilizace. Kumulace jeho populace, myšlenek i hmotných statků vždy vedla k obdivuhodné tvorbě a úsilí, které vždy posouvali lidstvo o kus dál. V dnešní době se však města potýkají s nesčetnými krizemi jak ekonomickými, tak sociálními. Nesmíme však, s výhledem do budoucna, opomenout ani blížící se krizi ekologickou. Překotný růst dob minulých je následován postupným úpadkem v době současné. Navíc, v dnešní globalizované společnosti, se město stává materiálně zcela závislým na svém okolí. Vysává zdroje z méně rozvinuté krajiny aby uživilo své obyvatele. Následky, které by nastaly pokud by tyto zdroje byly odstřihnuty, dokážeme jen stěží předpovídat. S překotným tempem růstu měst a migrací světového obyvatelstva do hustě urbanizovaných oblastí* nám vyvstává otázka, zda-li zůstane v mimoměstských (zemědělských) oblastech vůbec ještě někdo, kdo bude tyto budoucí metropole živit? *(od roku 2010 již více než polovina světové populace žije ve městech) Snahou o vytvoření nového soběstačného města není úsilí o jakousi náhradu měst současných, ale pokusem o vytvoření fungujícího vzoru, který by byl obecně aplikovatelný na města soudobá a naznačil by tak cestu, kterou by se sídla mohla ubírat k dosažení soběstačnosti, menší závislosti na dovozu, fungujícího komunitního života posilujícího celek a kvalitního environmentálního odkazu budoucím generacím. Cílem těchto snah není "přesun obyvatel do města vzorového", ale přesun idejí do města soudobého.
The objective of this diploma project is to propose a new self-sufficient city for 9000 inhabitants. The city as a phenomenon accompanying mankind for centuries has become an integral part of a physical and cultural heritage of our civilization. Accumulation of its population, ideas and material possessions always led to the remarkable act of creativity and efforts, that was always pushing mankind further. Nowadays cities are faced with a myriad of crises, both economic and social. However we shouldn't forget, with a view to the future, the impending ecological crisis. The rapid growth of the past is followed by a gradual decay in the current age. Moreover, in today's globalized society, the town becomes materially totally dependent on its surroundings. It drains resources from less developed land to feed its inhabitants. We can hardly predict consequences that would arise if these resources were cut off. With the precipitous pace of urban growth and migration of the world's population into densely urbanized areas* arise to us a question, if in these non-urban (agricultural) areas will be still somebody, who will nourish these future metropolis? * (since 2010, more than a half of the world population lives in cities) The aim to create a new self-sufficient city isn't a kind of compensation for contemporary cities, but an attempt to create a working model that would be generally applicable on a present towns. It should hint the way, which they could take to achieve self-sufficiency, less dependence on imports, functional community life reinforcing a higher unity and sophisticated environmental legacy for future generations. The goal of these efforts is not a "moving the population into this model city", but the movement of ideas from model town into existing cities.
Description
Citation
VALOVÝ, P. Soběstačný domov pro 9000 obyvatel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Ivan Petelen, CSc. (předseda) doc.Ing.arch. Peter Daniel, Ph.D. (člen) doc.Ing.arch. Michal Hronský, Ph.D. (člen) doc. Ing. Monika Petříčková, Ph.D. (člen) Ing. arch. Dušan Vostrejž (člen)
Date of acceptance
2014-06-03
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO