Izolace bakteriální DNA z potravin s využitím magnetických nosičů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Práce byla zaměřena na selektivní izolaci bakteriální DNA pomocí magnetických nosičů se streptavidinem (PGMA-NH2-STV, MPG® Streptavidin). Byly optimalizovány podmínky funkcionalizace nosičů dvěma biotinylovanými sondami: množství nosiče, množství sondy, vazba biotinylové sondy na streptavidin. Pro hybridizaci byla použita purifikovaná DNA Lactobacillus. Byla testována vazba DNA na sondu (DNA/DNA hybridizace) a nespecifická vazba DNA na částice. Cílová DNA, eluovaná z nosiče, byla identifikována pomocí PCR s primery R16-1 a LbLMA1-rev a s primery P_eub a F_eub. Množství sondy navázané na nosič bylo stanoveno spektrofotometricky. Bylo zjištěno, že k funkcionalizaci lze použít biotinylovanou sondu o koncentraci 5 pmol/µl, přidávanou k nosiči v poměru nosič:sonda 1:1. Bylo ukázáno, že nespecifická adsorpce DNA na nosič MPG® Streptavidin je výrazně menší než na nosič PGMA-NH2-STV. DNA/DNA hybridizací s využitím nosiče MPG® Streptavidin byla izolována DNA z čisté kultury Lactobacillus. Postup byl aplikován na izolaci DNA z mléčných výrobků.
The aim of the work was the selective isolation of bacterial DNA with help of magnetic carriers covered by streptavidine (PGMA-NH2-STV, MPG® Streptavidin). Conditions of functionalisation of carriers using two biotinylated probes were optimized: the amount of carrier, the amount of probe, binding of biotinyled probe to streptavidine. Purified DNA Lactobacillus was used for hybridization. DNA binding to the probe (DNA/DNA hybridization) and nospecific adsorption of DNA to the carrier were tested. Target DNA eluted from the carrier was identified using PCR with primers R16-1 and LbLMA1-rev and with primers P_eub and F_eub. The amount of probe bound to the carrier was estimated using UV spectrophotometry. It was estimated that biotinyled probe can be used for functionalisation in concentration 5 pmol/µl added to the carrier in the ration carrier : probe 1:1. It was shown that nonspecific DNA adsorption to the MPG® Streptavidin is significantly lower than to the carrier PGMA-NH2-STV.Using DNA/DNA hybridization and the MPG® Streptavidin, DNA from pure culture Lactobacillus was isolated. Procedure was applicated for DNA isolation from milk products.
Description
Citation
BUBENÍKOVÁ, L. Izolace bakteriální DNA z potravin s využitím magnetických nosičů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-07
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Márová Co bylo měrnou sondou, byla to sonda jednovláknová nebo dvouvláknová? Studentka otázku komise úspěšně zodpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO