ZBROJOVKA BRNO

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Diplomová práce navrhuje strategii pro obnovu a rozvoj postindustriálního území továrního areálu Zbrojovky Brno. Cílem návrhu je zapojit nepřístupný areál zpět do života města. Zbrojovka není úplně typický brownfield. Výroba tu byla ukončena teprve v roce 2006 a dnes je areál překvapivě živý, zhruba 50% území je využíváno, pronajímané objekty jsou zakonzervovány a nepodléhají větší degradaci. Hlavním motivem řešení je transformace továrního prostředí na životaschopnou polyfunkční městskou část využívající principů udržitelného urbanismu. Oproti plánu developera návrh počítá se zachováním stávající struktury pro další rozvoj. Továrna Zbrojovky je místem se specifickou atmosférou, s geniem loci, který stojí za to zachovat. Návrh využívá nově vzniklých veřejných prostorů jako katalyzátoru rozvoje a zaměřuje se na přitáhnutí “kreativní třídy”, která by mohla Zbrojovku dostat do širšího povědomí veřejnosti a přitáhnout potřebné investice pro vznik živé části města s industriální duší.
Master thesis is developing a realistic strategy for regeneration and development of the post-industrial factory complex Zbrojovka Brno. Theme of thesis is to involve inaccessible area back into city life. Zbrojovka is not a typical brownfield area. Production was stopped in 2006 and the area is surprisingly full of life today, roughly 50 % of the land is used, leased objects are conserved and not decay. The main theme is transformation of the factory environment into a viable multi-functional urban area using the principles of sustainable urbanism. Compared to the developer plan this proposal maintain existing structures for further development. Zbrojovka factory is a place with unique atmosphere, with genius loci, which is worth preserving. The proposal uses the newly created public spaces as a catalyst for development and aims to attract “creative class“ that could Zbrojovka get into wider public awareness and attract the necessary investment for creation a lively part of the city with an industrial soul.
Description
Citation
STAFFOVÁ, E. ZBROJOVKA BRNO [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Alena Mansfeldová, CSc. (předseda) Mgr. Tereza Chrástová (člen) doc. Ing. Zdenka Lhotáková, CSc. (člen) doc. Ing. arch. Jiří Löw (člen) Ing. Josef Veselý (člen)
Date of acceptance
2014-06-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO