Škola, základ života - Soubor školských staveb v Ostravě na Černé louce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Jako vhodná se mi pro umístění školské stavby jeví volná „zelená“ parcela jižně od Černé louky. Hlavní požadavek pro vznik konceptu bylo oddělit „špinavý“ provoz zázemí (hluk, doprava) od „čistého“, provoz školy (orientace k řece). Dále pak rozdělení komplexu na mateřskou školu a na společný objekt pro základní školu a lyceum. Jako ztmelující prostředek pro základní školu a lyceum jsem zvolila formu haly. Tuto volbu můžeme chápat jako parafrázi na Černou louku /na Ostravu..středem všeho dění je společný prostor (pro setkávání se) a okolo něj navázané různé funkce (různé specializace učeben). Na lince rovnoběžné s hlavní komunikací leží pomyslná provozní osa, která dělí a zárověň funkčně spojuje části školského komplexu. K uliční čáře jsou orientovány vstupní prostory, prostory s hlučným provozem (jídelna/restaurace, tělocvična) a zázemí (zásobování, odvoz odpadu, parkování). Směrem k řece jsou navrženy budovy mateřské školy, základní školy a technického lycea.
I see free "green" plot next to Černá louka like the most suitable place for my solution of the project. the most important point of my concept was to divide dirty services and cleen services of the complex of educational buildings. The "dirty" parts are located to the main road with trams, cars and pedestrian path. "Clean" one is oriented to the river Ostravice and green more quiet location. From the aspect of functions, the complex is divided to three main parts (kindergarten, the primary school and technical lyceum) and additional functions also offered for public (gym and school canteen). The kindergarten is separated from the service and volume of the main hall of primary and secondary school, because of the special needs and private of the small kids. The main hall for the primary school and technical lyceum is huge hall with concrete folded plate roof. This space has universal use like social connecting place, playground, education, cultural events.
Description
Citation
DVOŘÁČKOVÁ, A. Škola, základ života - Soubor školských staveb v Ostravě na Černé louce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Robert Votický (předseda) doc.Ing.arch. Zdeněk Jiran (člen) doc.Ing.arch. Zbyšek Stýblo (člen) Ing. arch. Zdeněk Trefil (člen) Ing. Petr Suchánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-03
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO