Návrh a výpočet výměníku spaliny -vzduch

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato závěrečná práce se zabývá návrhem tepelného výměníku pro jednotku s plynovou turbínou. Natlakovaný vzduch z kompresoru je ohříván spalinami vzniklými zplyňováním a následním spalováním dřevné biomasy. Ohřátý vzduch je pak veden na expanzní turbínu. Pro tepelný a hydraulický výpočet byl použit program HTRI Xchanger Suite®. Práce zahrnuje stručný popis výměníků tepla, popis použitého programu, výpočet a volbu vstupních údajů, řešení a následné vyhodnocení výsledků. Její součástí je také výkresová dokumentace výměníku.
This master’s thesis is concerned with design of a heat exchanger for a unit with gas turbine. The pressurized air from the compressor is heated with flue gases from gasification and subsequent combustion of wooden biomass. Then it is led to the expansion turbine. For thermal and hydraulic calculations a program named HTRI Xchanger Suite® has been used. The thesis includes a brief description of heat exchangers, description of the used program, calculation and selection of input data, solving and conclusions. It contains also a layout of the exchanger.
Description
Citation
KÓŠA, Š. Návrh a výpočet výměníku spaliny -vzduch [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (předseda) prof. Ing. Oldřich Matal, CSc. (místopředseda) Ing. Aleš John (člen) RNDr. Miroslav Kawalec (člen) doc. Ing. Bohumil Polesný, CSc. (člen) Ing. Bedřich Heinze (člen)
Date of acceptance
2011-06-15
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO