Enkapsulace mléčných bakterií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá enkapsulací dvou druhů probiotických bakterií do několika typů obalových materiálů, většinou polysacharidů. V teoretické části jsou popsány enkapsulační techniky aplikovatelné pro potravinářský průmysl. V experimentální části byly připraveny částice alginátového a chitosanového typu, lišily se jak velikostí, tak různou modifikací, kdy byl do roztoku přidán roztok škrobu nebo karboxymethylcelulózy. Tyto částice byly následně použity pro enkapsulaci dvou probiotických kmenů - Bifidobacterium breve a Lactobacillus acidophilus. S využitím průtokového cytometru byla proměřena viabilita buněk z 24hodinové kultivace. Pod mikroskopem byla sledována stabilita jednotlivých částic, a to ihned po enkapsulaci a vložení do modelových potravin a poté po dvou dnech, po týdnu a po 4 týdnech inkubace. S využitím Bürkerovy komůrky byl po týdnu a po 4 týdnech pozorován poměr živých a mrtvých bakterií, a to jak uvnitř kapsule, tak i počet uvolněných živých a mrtvých bakterií mimo kapsuli. Byla také sledována stabilita a viabilita buněk v simulovaných fyziologických prostředích – v pankreatické, žlučové a žaludeční šťávě. Jako nejvhodnější obalový materiál pro enkapsulaci probiotických bakterií byl potvrzen 2% alginát modifikovaný 2% roztokem karboxymethylcelulózy. Nejvyšší viabilita buněk byla stanovena v reálné modelové potravině – v mléce. Připravené částice s laktobacily jsou vhodné pro použití do potravinářského průmyslu.
This bachelor thesis is focused on encapsulation of two strains of probiotic bacteria. Lactic acid bacteria were encapsulated into several types of materials, mostly polysaccharides. The theoretical part describes the techniques of encapsulation applicable in the food industry. During the experimental part alginate and chitosan microparticles were prepared. These particles exhibited different sizes and some of them were modified by starch and carboxymethyl cellulose. Particles were used for encapsulation of two strains - Bifidobacterium breve and Lactobacillus acidophilus. Using flow cytometry cell viability was measured after 24-hours cultivation of bacteria. Particles were observed immediately after encapsulation by optical microscopy and then long-term stability in model foods was evaluated after two days, a week and after four weeks of incubation. Using the Bürker chamber the alived and death bacteria were counted inside and outside the capsule. The stability and viability of the cells were studied also in the artificial intestinal, stomach and bile juices. As the best material for encapsulation of lactic acid bacteria 2% alginate modified by carboxymethyl cellulose was found. The highest viability of bacteria was observed in milk as the real model food. Prepared particles are suitable for use in the food industry.
Description
Citation
VRTNÁ, M. Enkapsulace mléčných bakterií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Veselý – pozorování málo kontrastních objektů pomocí mikroskopu – kalibrace cytometru Zmeškal – měřítko mikrofotografií
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO