Povlaky na slitinách hliníku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem této bakalářské práce je shrnutí výsledků výzkumu konverzních povlaků na slitinách hliníku a zkoumání povlaků na bázi ceru pomocí potenciodynamických měření. V teoretické části jsou nejprve popsány základní vlastnosti hliníku a jeho slitin. Dále je diskutována koroze u hliníku a jeho slitin a je uveden přehled nejčastějších druhů koroze postihující tyto slitiny. Poté je uveden krátký přehled značení hliníkových slitin. Další část je věnována pojmům, které již souvisejí s potenciodynamickými měřeními. Jsou blíže popsány elektrochemické články, proudová hustota, polarizace a pasivace. Následuje rešerše prací, které se zabývají současným výzkumem hliníkových slitin a povlaků na nich vytvořených. Diskutovány jsou zejména výzkumy týkající se povlaků na bázi ceru. Experimentální část se zaměřuje na vliv koncentrace peroxidu vodíku na povlaky na bázi ceru a také na vliv hrubosti povrchu vzorků na vlastnosti těchto povlaků. Analýza byla provedena pomocí elektronové mikroskopie a potenciodynamických měření.
Aim of this bachelor thesis is a summary of results of research of conversion coatings on aluminum alloys and coatings based on examination of cerium using potentiodynamic measurements. In the theoretical section there are described basic properties of aluminum and its alloys. Then corrosion of aluminum and its alloys is discussed and an overview of the most common types of corrosion affecting these alloys is presented. A brief overview of aluminum alloys notation follows. Next section is devoted to concepts that are already associated with potentiodynamic measurements. There are described electrochemical cells, effects of current density, polarization and passivation. The following summary of research articles deal with current research of aluminum alloys and coatings formed on them. Discussed are especially research results on coatings based on cerium. The experimental part focuses on the effect of hydrogen peroxide concentration on coatings based on cerium, and the influence of the surface roughness of the samples on the adhesion of these coatings. Analyses were performed using electro microscopy and potentiodynamic measurements.
Description
Citation
SLOUKOVÁ, K. Povlaky na slitinách hliníku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Uchazečka seznámila ve svém vystoupení členy komise s hlavními výsledky své bakalářské práce. Prezentace byla jasná a srozumitelná, řazení výsledků bylo logické. Dotazy oponenta zodpověděla správně a kompletně. V diskuzi se členy komise reagovala pohotově a ve většině případů správně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO