Využití metod termické a strukturní analýzy při studiu vzniku polyelektrolytových komplexů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá studiem polyelektrolytových komplexů na bázi chitosanu a huminových kyselin. Tato práce je motivována prozkoumáním nových materiálů, které mohou mít v budoucnu potenciál například v zemědělských a medicínských aplikacích. Pomocí metod izotermické titrační kalorimetrie a dynamického rozptylu světla byla studována míra a charakter interakcí. Kalorimetrická měření prokázala, že se snižující se koncentrací vzorků klesají i výsledné hodnoty entalpie reakce. Dále bylo ověřeno, že získané teplotní změny při titraci nejsou ovlivněny přítomností vody jako prostředí, ale především interakcemi mezi reaktivními skupinami chitosanu a huminových kyselin. Měřením intenzity rozptýleného světla a Z-průměru velikosti částic u všech vzorků byl ověřen výrazný nárůst velikosti částic při titraci způsobený vznikem polyelektrolytových komplexů.
This bachelor thesis deals with a study of the polyelectrolyte complexes made by chitosan and humic acids. The work was motivated by the research in the field of new materials which can be potentially useful for agricultural and medical applications. A degree and a character of the interactions were studied by isothermal titration calorimetry and dynamic light scattering method. The calorimetric experiments proved that decreasing concentration of samples causes decreasing of reaction enthalpy. Moreover, the temperature changes during the titration are not influenced by water molecules as environment but mostly by the interactions between the functional groups of chitosan and humic acids. The formation of polyelectrolyte complexes was proved also by measurements of intensity of scattered light and Z-average of particle size.
Description
Citation
ŘIHÁČKOVÁ, B. Využití metod termické a strukturní analýzy při studiu vzniku polyelektrolytových komplexů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Pekař – korelace mezi výsledky měření zeta-potenciálu a kalorimetrie Veselý – limit dávkování kalorimetru
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO