Možnosti stanovení volných mastných kyselin v potravinářských matricích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce má rešeršní charakter a zabývá se možnostmi stanovení mastných kyselin v potravinách, s hlavním zaměřením na mléčné výrobky. Práce začíná přehledem obecných charakteristik lipidů a mastných kyselin. Stěžejní část práce pak tvoří souhrnný přehled metod, které je možné použít pro stanovení mastných kyselin. Zvláštní kapitola je věnována stanovení volných mastných kyselin. Před samotným stanovením je nezbytné nejprve izolovat lipidy/mastné kyseliny z matrice vzorku, k tomu je možné použít klasickou extrakci vhodným rozpouštědlem v různých aplikacích, příp. některé nové moderní extrakční techniky, jako např. extrakce na pevné fázi nebo superkritická fluidní extrakce. Po rozdělení jednotlivých lipidických frakcí, k čemuž se v praxi většinou používá extrakce na pevné fázi a/nebo chromatografie na tenké vrstvě, je většinou nutné mastné kyseliny převést na deriváty, vhodné pro následné analytické stanovení. Pro vlastní stanovení se používá nejčastěji plynová chromatografie s plamenově-ionizační příp. hmotnostní detekcí a mastné kyseliny se proto převádějí na podstatně těkavější methylestery. V některých případech lze pro stanovení použít vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii a/nebo chromatografii na tenké vrstvě.
This bachelor´s thesis has a research character and deals with the possibilities of determination of fatty acids in foodstuffs, mainly focused on dairy products. It starts by overview of general characteristics of lipids and fatty acids. The crucial part of thesis represents summary of the methods, which can be used for determination of fatty acids. A special chapter is devoted to determination of free fatty acids. The isolation of lipids/fatty acids from sample matrix is necessary before the determination itself, classic solvent extraction in various applications or several new extraction techniques, e.g. solid phase extraction or supercritical fluid extraction, can be used for this purpose. After the separation of individual lipid fractions, for which the solid phase extraction and/or thin layer chromatography are usually used in practice, the transformation of fatty acids to derivatives, which are suitable for following analytical determination, is often necessary. Gas chromatography with the flame-ionization or mass selective detection is most often used for determination and therefore fatty acids are converted to substantially more volatile methyl esters. In some special cases high performance liquid chromatography and/or thin layer chromatography can be used.
Description
Citation
BROŽOVÁ, M. Možnosti stanovení volných mastných kyselin v potravinářských matricích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-21
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Obruča: Proč byla vybrána metoda podle Folche ? doc. Rittich: Stanovení VMK pomocí HPLC ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO